BBLAT/ Drabbade av Vafabs taxor: Husägare uppmanas byta fosforsäck – trots att de nyss bytt

Drabbade av Vafabs taxor


Uppdaterad 2022-11-09, se nederst

Se även: BBLAT- Vafab taxor: Fosforfällor som kassako åt stat och kommun. Vad blir nästa ”mjölko”- egna brunnar?


BBLAT/ Husägare uppmanas byta fosforsäck – trots att de nyss bytt

Vafab miljö har börjat skicka ut brev med datum för hämtning av fosforsäckar från minireningsverk. Breven dimper ner även hos KAK-bor som redan har bytt fosforfilter i år.

I brevet som skickas ut från Vafab miljö står det vilken dag fosforfällan från minireningsverket ska vara urlyft och klar för att hämtas. Det står också att enligt avfallsföreskrifterna ska fosformaterialet bytas vartannat år.

Det går att söka dispens hos kommunen för det täta hämtningsintervallet, dock inte för den första hämtningen som görs av Vafab miljö, det framgår av brevet som skickas ut.

– De här dispenserna är nytt för oss och vi har inte fått in så många ansökningar än, säger Lisa Halléhn, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Västra Mälardalens myndighetsförbund, VMMF, som tar hand om ansökningar från Kungsör och Arboga.

I slutet av vecka 41 var det endast tre som sökt dispens, två i Kungsör och en i Arboga. Det kan förstås bero på att det är först nu som Vafab miljö har börjat hämta fosformaterialet.

– Det är också fem personer som tömde förra året, eller i år, som har hört av sig, säger Lisa Halléhn.

De har fått brev från Vafab miljö om att det är dags att hämta fosforfiltret, trots att det alltså nyss är gjort.

– Om de kan visa att de har tömt så har vi sagt att de inte behöver tömma den här gången, och de behöver heller inte söka dispens, säger Lisa Halléhn.

I Kungsör och Arboga kostar det 1 620 kronor att ansöka om dispens, då tittar miljöinspektörerna bland annat på pH-värdet i utgående vatten, om det är över nio fungerar reningen. Men de väger även in andra faktorer, som exempelvis antalet personer i hushållet, vad huset används till och typ av minireningsverk.

Hur många år kan ni ge dispens?

– Vi har inte bestämt internt än hur många år vi ger dispens, det behövs kanske också en samsyn med andra kommuner.

Enligt Maria Frejhed, enhetssamordnare för miljö- och hälsoskyddsenhet vid VMMF, hade de inget att säga om hämtningsintervallet av fosformaterial när avfallsföreskrifterna var ute på remiss till kommunerna.

– Nej, det fanns inte några sådana synpunkter, säger hon.

De som har hört av sig till er, vad har de sagt?

– De vill veta hur de ska göra för att söka dispens, och att det kommer att bli bökigt och kosta pengar. Vi har en ansökningsblankett som man fyller i, så det är inte så krångligt.

Betyder dispensansökningarna att det blir mycket mer jobb för er?

– Svårt att säga, men det är en arbetsuppgift som ska göras så vi anpassar oss till det.

I renhållningsföreskrifterna står det att fosforfällorna ska bytas vartannat år, om man inte fått ett förlängt hämtningsintervall från kommunens miljö- och hälsoorganisation.

Betyder det att ni kan bestämma att utgångspunkten för minireningsverk ska vara exempelvis tre år istället för två i Kungsör och Arboga?

– Nej, så har vi inte tolkat det, utan att vi har möjlighet att ge dispens.

Tycker du att det är rimligt att fosforfilter ska hämtas vartannat år?

– Jag vet inte om jag ska ha några tankar alls om det. Beslutet i fullmäktige är att det är det som gäller, då jobbar vi utifrån det.

FAKTA

Fosforsäckarna körs till Hallsberg

  • Som Bärgslagsbladet/Arboga Tidning tidigare har skrivit körs fosforsäckarna från KAK-regionen till en cementplatta i Hallsberg, cirka nio mil från Kungsör.
  • Eftersom det räknas som restavfall, precis som vanliga hushållssopor, är det endast Vafab miljö som får hämta det, ett uppdrag de fått från kommunerna.
  • Fosforsäckarna lagras i ett år och innehållet strös sedan ut på jordbruksmark i Hallsberg och Örebro på platser där marken behöver tillskott av fosfor.
  • Lantbrukare med egna marker kan få ta hand om fosfor från sitt minireningsverk, men eftersom det krävs stora arealer har vanliga villaägare inte den möjligheten.

Vafab miljö tjänar 91 000 på hämtade fosforsäckar – i oktober

Maskinringen Örebro hämtar fosforsäckar i KAK-regionen på uppdrag av Vafab. De får tusen kronor mindre per säck än den avgift som Vafab tar ut av kunderna. I oktober hämtas 91 säckar.

Som Bärgslagsbladet/Arboga Tidning tidigare har skrivit har Vafab miljö fått kommunernas uppdrag att hämta fosforsäckar från minireningsverk i Köping, Arboga och Kungsör.

Vafab har via upphandling skrivit avtal med Maskinringen Örebro som är de som hämtar upp säckarna med kranbil och kör dem till ett upplag, en cementplatta i Hallsberg, en sträcka på cirka nio mil från Kungsör.

– Vi får 2 460 kronor per borttransporterad säck och omhändertagande av säcken, säger Anna Fransson vid Maskinringen Örebro.

Enligt Vafab miljös taxa får ägarna av minireningsverk betala 3 444 kronor per hämtning, tusen kronor mer än vad Maskinringen Örebro får betalt för att hämta, transportera och lagra fosforsäcken.

– Säckarna lagras i ett år och vi tar prover för att kontrollera mängden tungmetaller och ph-värdet. Innehållet i säckarna ska ju sedan spridas ut på marker i Hallsberg och Örebroområdet, fortsätter Anna Fransson.

Maskinringen är en ekonomisk förening med lantbrukare som delägare, eftersom många marker har brist på fosfor tillför innehållet i säckarna något som är bra för miljön.

Mäter ni också mängden fosfor i säckarna?

– Nej, enligt det uppdrag vi har fått från Vafab ska fosforsäckarna vara mättade med fosfor, så vi gör inga sådana mätningar. Det ingår inte i vårt uppdrag.

Fosforsäckarna ska hämtas vartannat år, vad händer om materialet i säckarna inte är mättat. Vill lantbrukarna fortfarande ha det då?

– Det är kalkmaterial, så det gör ingen skada, men tanken är ju att det ska gynna lantbruket. Det vi får till oss är att det ska vara säckar med fosfor, så det är klart att vi utgår från att det är det, och majoriteten av säckarna har nog ett högt näringsvärde.

– Vi har fått en beställning nu på hämtning av 91 säckar från Vafab.

Gäller det hämtningar i oktober?

– Ja, det görs under en ganska kort tidsperiod.

Linda Gårdstam är enhetschef för planeringsenheten vid Vafab miljö och den som har svarat på Bärgslagsbladet/Arboga Tidnings frågor om hanteringen av fosforsäckar i minireningsverk.

Är det täta bytet av fosforsäckar en bra affär för er?

– En bra affär är inte en aspekt för oss. Vi ska bara se till att vi inte går i förlust. Vi har bland annat kostnader för administration, kundservice och sådana här samtal som vi har nu, det måste också täckas av avgifterna.


Drabbade av Vafabs taxor

Chockhöjning för Pia när Vafab tar över hämtning: ”Helt vansinnigt”

– Det är helt vansinnigt.

För åtta år sedan investerade Pia Jansson och hennes man Robert i ett minireningsverk, enligt Pia ett krav från Kungsörs kommun eftersom de bor nära en bäck.

– Vi bor inom ett område med hög skyddsnivå och det här är ett miljövänligt alternativ, så vi hade inget att säga om det, säger hon.

I minireningsverket finns en fosforfälla, en 500 kilo tung säck med ett material som hindrar fosfor från att läcka ut. Paret har också ett serviceavtal med företaget de köpte anläggningen av där bland annat ph-värdet mäts kontinuerligt. Utifrån mätningarna meddelar företaget när det är dags att byta säcken.

– De som vi köpte anläggningen av, och som installerade den, sa att säcken behöver bytas med fyra till fem års mellanrum, då är den mättad med fosfor, fortsätter Pia.

De har också gjort ett tidigare byte av fosforsäck, efter ganska precis fyra år. Då anlitade de företaget de köpt anläggningen av. Pia och Robert betalade då totalt 8 000 kronor inklusive ny säck, transporter och hantering. En summa och ett tidsintervall som de kan acceptera, men framöver kommer kostnaderna att öka med flera hundra procent, om de inte söker dispens från Kungsörs kommun.

– Det är helt sinnessjukt, säger hon.

Anledningen är att Vafab miljö tagit över hämtningen av fosforsäckarna och det går inte längre att anlita en annan aktör. Ytterst är det kommunerna som ansvarar för att avfallet hämtas, och de har bollat vidare till Vafab. I avtalet med kommunerna står det även att hämtningen ska göras vartannat år, och det gäller alla oavsett vad tillverkaren eller leverantören har satt för tidsintervall.

– Vi visste att vår säck skulle bytas, det har gått fyra år, så först reagerade vi inte när vi fick brevet från Vafab miljö, säger Pia Jansson och lyfter på några av de papper som ligger på köksbordet.

Det som däremot inte framgick av brevet var att Vafab miljö tar ut en avgift, 3 444 kronor, bara för hämtningen, som alltså i fortsättningen ska ske vartannat år.

– Hur kan det kosta så mycket pengar, och varför ska vår säck bytas efter två år? Vi vet att den inte är mättad med fosfor efter så kort tid. Det är ett enormt resursslöseri.

Hon fortsätter:

– Och ska vi söka dispens kostar det också pengar. Jag tror inte att det är så många som vet om det här, det blir nog en chock för många.

Efter det första brevet, där det dessutom framgår att det inte går att söka dispens för den första tömningen som sker i Vafab miljös regi, damp det ner ett nytt i postlådan tisdagen den 4 oktober.

– Där står det att fosforsäcken ska vara urlyft och klar att hämta klockan 06.00 på måndagen, bara sex dagar senare. Vi har lyckats lösa det, men hur många klarar det med så kort varsel? Eftersom den är full med vatten väger den ett ton när den lyfts ur.

För att få ner kostnaderna har Pia Jansson frågat företaget som Vafab anlitat för at hämtar fosforsäcken om de även kan ta med sig en ny.

– Men, nej, det kan de inte, säger hon med en suck.

Bosse Olsson, som bor i Östtuna där Kungsörs kommun också har ställt krav på minireningsverk, är minst lika arg, men också uppgiven.

– Jag har inte så bra ekonomi, har inte varit så bra på att planera inför pensionen, så jag klarar inte så här stora utgifter. Jag kommer tvingas att flytta, konstaterar han.

Pia och hennes man har kollat vad de får betala för varje byte om de precis som tidigare köper både säck, transport, hanteringen av att lyfta i och ur säckar och att köra bort den gamla.

– Med Vafabs hämtning skulle det kosta oss närmare 16 000 kronor, vartannat år, om vi inte söker dispens för längre hämtningsintervaller, det är helt vansinnigt. Och vad säger att det inte kostar 28 000 nästa gång, det lär ju inte bli billigare, säger Pia.

FAKTA

Så mycket kostar bytet av fosforsäck

  • Den här gången betalade de 7 500 kronor för fosforsäcken, en kostnad som Pia och hennes man tror kommer att öka. Om de dessutom ska betala någon för transporten av den nya säcken och hanteringen att lyfta i och ur säckarna ur reningsverket skulle det kosta omkring 4 750 kronor per gång enligt det företag de hört sig för hos.
  • Vafab tar 3 444 kronor för att hämta säcken. Enligt Vafab miljös avtal med kommunerna ska hämtningen av fosforsäckar ske vartannat år, om man inte sökt och fått dispens.
  • I Kungsör och Arboga kommun kostar det 1 620 kronor att söka dispens, i Köping 1 060 kronor. En avgift som betalas vid varje ny dispensansökan.

Vafabchefens svar stämmer inte – ändrar sig flera gånger

Linda Gårdstam, enhetschef vid Vafab miljö, svarar först att Avfall Sverige rekommenderar att fosforsäckar byts vartannat år. När Bbl/AT påpekar att de helst ser att bytet sker när fosforfällan är mättad, ber hon att få återkomma.

Som Bärgslagsbladet/Arboga Tidning tidigare har skrivit bestämdes att fosforfilter från minireningsverk ska hämtas vartannat år i samband med att Vafab miljö tog över hämtningen, ett ansvar som de fått från kommunerna. Så täta hämtningar innebär en avsevärd höjning av kostnaderna för avloppsägarna.

När Bärgslagsbladet/Arboga Tidning ställer frågor till Vafab miljö är det Linda Gårdstram, avdelningschef planering, som svarar. Det visar sig dock att svaren inte stämmer.

Hur har ni kommit fram till intervallet på två år?

– För de flesta fosforfilter rekommenderar tillverkarna att de ska tömmas efter två till fem års användning med normal belastning. Tömningsintervallet sattes därför till vartannat år, med möjligheten att söka dispens. Det är även det intervall som branchorganisationen Avfall Sverige rekommenderar i sin mall för föreskrifter.

När Bärgslagsbladet/Arboga Tidning påpekar att Afvall Sverige i första hand rekommenderar att fosforfällor byts ut när de innehåller tillräckligt mycket fosfor, så länge som pH-värdet ligger över nio menar de att reningen fungerar, ber Linda Gårdstam att få återkomma.

Så här är står det bland annat om fasta intervaller i Avfall Sveriges rekommendationer.

”Fasta bytesintervall rekommenderas för de fastighetsinnehavare som av någon anledning inte kan eller vill följa upp pH-utvecklingen i sin fosforfälla. Fasta intervall baseras i normalfallet på antal personer, säckstorlek och skyddsnivå”.

– Jag stämde av med Jenny Westin på Avfall Sverige och hon menar att det såklart är bäst att göra en enskild bedömning och att det därför är deras förstahandsalternativ. Men de är väl medvetna om att man många gånger behöver skapa mer standardiserade arbetsmetoder för att få resurser att räcka till och att alternativet med två års intervall därför finns med som ett fullgott alternativ i deras rapport. Hon höll med mig om att vårt alternativ där det är fullt möjligt att söka dispens för längre tömningsintervall och att man då gör en bedömning i det specifika fallet väl lever upp till deras rapport, skriver Linda Gårdstam någon dag senare i ett mejl.

Hon påpekar också att det är politikerna i kommunfullmäktige som fattar beslut om att anta renhållningsföreskrifterna, det inte är Vafab miljö som bestämmer.

Linda Gårdstam svarade också att det inte funnits några synpunkter på tvåårsgränsen när förslaget var ute för påsyn i kommunerna, åtminstone inte vad hon visste.

Visserligen togs det kanske inte upp när fullmäktige klubbade igenom förslaget i Köping, men miljökontoret hade tidigare reagerade och lämnade det här yttrandet till Vafab miljö.

”Vi bedömer inte att filtermaterial från fosforfällor måste bytas vartannat år som utgångspunkt. (Det finns tillverkare som till exempel säger att biologin i materialet inte fungerar fullt ut om det byts ut för ofta.) Vi anser att skrivningen ska hänvisa till att filtermaterial från fosforfällor ska bytas enligt det intervall som anges av tillsynsansvarig nämnd”.

Linda Gårdstam säger då att hon ska kolla med sin kollega och återkomma.

– Det stämmer att det har kommit in en synpunkt från Köpings kommun om intervallet, men förslaget har ändå varit att behålla tvåårsgränsen med möjlighet att söka dispens. Det är en avvägning som har gjorts, om man har alltför många flexibla varianter riskerar det att bli dyrare, säger hon.

Det visar sig också att det inte bara är Köpings kommun som haft synpunkter på det fasta intervallet för hämtning.

– Det är totalt fyra av tolv kommuner som haft synpunkter på just den delen, säger Linda Gårdstam.

I avfallsföreskrifterna står det att fosforsäckarna ska bytas vartannat år om man inte har fått ett förlängt hämtningsintervall från kommunens miljö- och hälsoorganisation.

Linda Gårdstam, betyder det att kommunernas miljöorganisationer kan frångå tvåårsintervallet på hämtning och exempelvis bestämma fyra år som grund?

– Tror inte det, men det måste jag kolla med våra jurister. Jag återkommer när jag har fått svar.

Hon återkommer någon dag senare, då säger hon så här:

– Vi har gjort tolkningen att kommunerna har möjlighet att ge dispens, inte att de som grund kan bestämma ett annat intervall än två år, och det är nog också så de flesta kommuner har tolkat det.

Vad händer om någon kommun ändå bestämmer att tre eller fyra år är rimligt som grund?

– Det har vi inte tagit ställning till, det får vi i så fall göra då.

Flera som tagit kontakt med Bbl/AT anser att det framöver blir orimliga kostnader för minireningsverk, något som är bra för miljön eftersom innehållet i fosforsäckarna sprids ut på jordbruksmark och tillför näring.

Ni har möjlighet att lägga en lägre avgift på det som är bra för miljön, varför har ni inte gjort det i det här fallet?

– Vi har inte gjort det i de delar som är nya för oss, men det kan man absolut göra och istället flytta kostnaderna till exempelvis slutna tankar, som inte är lika miljövänligt. Någon behöver ju betala.

Om fosforsäckarna inte är mättade med fosfor efter två år, vill lantbrukarna ändå använda materialet på sina marker?

– Lite fosfor är väl bättre än inget fosfor, det fosfor som finns där är det växter som behöver.

Tycker du att det är rimligt att ägare till minireningsverk, om de inte söker dispens, har en kostnad på bortåt 15 000 kronor vartannat år?

– Om det är rimligt, det kan jag inte svara på. Det är vad det kostar. Om man söker dispens slipper man ju en del av den kostnaden.


Tipset: Så kan du få Vafab att backa från kravet på täta tömningar

Sök dispens och hoppas att tillräckligt många andra också gör det, ett konkret tips som kommer från Vafab.

– Om miljökontoren dränks i dispenser måste vi kanske se över hämtningsintervallen, säger Linda Gårdstam på Vafab miljö.

När Vafab miljö tog över hämtningen av fosforfilter från minireningsverk infördes ett fast hämtningsintervall på vartannat år, ett beslut som kan betyda en ökning av kostnaderna för avloppsägarna på flera hundra procent.

Men i ett av de samtal Bärgslagsbladet/Arboga Tidning har med Linda Gårdstam, en av cheferna på Vafab miljö, öppnas för en möjlig förändring av intervallerna.

– Om alla ansöker om dispens, att miljökontoren dränks i ansökningar, samtidigt som man kan påvisa att det inte blir en ökad belastning på miljön med längre hämtningsintervaller, att de säger att en treårsgräns kan funka. Det är en tydlig input på att vi behöver jobba med en förändring, säger hon.

Ett tips som Pia Jansson, en av de som drabbas av chockhöjda kostnader när Vafab miljö tar över hämtning av fosforsäckar från hennes minireningsverk, inte ger mycket för.

Hon har upprepade gånger kontaktat Kungsörs kommun och Vafab miljö med frågor om hur de har kommit fram till det här beslutet, men de svar hon får gör att hon känner sig maktlös.

– Hur kan de bara bestämma någonting sådant här utan att ta reda på vad det får för konsekvenser? Det är helt sjukt.

Vafabchefen Linda Gårdstam menar att det är bra att de som är missnöjda hör av sig.

– Det här är en ny verksamhet för oss, och de synpunkter och yttranden vi får till oss tar vi med oss när renhållningsföreskrifterna ska revideras. Frågor som vad blev utfallet, blev det bra eller dåligt, är det något vi behöver ändra på. Vi håller också precis på med en ny upphandling för hämtning av säckarna.

Om det bestäms ett längre hämtningsintervall, hur lång tid tar det innan det finns med i de reviderade renhållningsföreskrifterna?

– Det tar och tid och är trögt, beslutsprocessen tar omkring ett och ett halvt år, så om ungefär två år, säger Linda Gårdstam.

Pia Jansson är fast besluten att göra vad hon kan för att få till en förändring av de täta hämtningsintervallerna.

– Jag kan fortfarande inte förstå varför jag måste byta fosforsäck efter två år när jag har ett serviceavtal där fosforhalten mäts och de säger till när säcken är mättad. Hittills har det varit var fjärde år och det har fungerat hur bra som helst.

Hon fortsätter:

– Jag ska ringa politikerna och fråga om jag kan vara med på deras möten när de diskuterar det här, de verkar ju inte veta vad de håller på med. Det är ett helt galet beslut, dyrt för oss och inte bra för miljön.

 


Drabbade av Vafabs taxor

Syskon tvingas betala sopavgift för obebott hus

På den lilla gården finns bostadshuset där syskonen växte upp tillsammans med sina föräldrar. Det finns också en mindre byggnad som Köpingsbon Hans-Olof, en av syskonen, använder till och från som sommarbostad.

– En undantagsstuga, som det ofta var på den här typen av fastigheter, säger han.

Enligt honom används inte det större bostadshuset alls eftersom det är belamrat med arvegods och prylar, samtidigt vill de behålla huset eftersom det har gått i arv i generationer. Och hittills har det inte varit några problem för syskonen.

– Men förra hösten körde Vafab miljö plötsligt dit ytterligare en soptunna. Jag trodde att de skulle byta ut den gamla så först reagerade vi inte.

När tiden gick och Vafab inte hämtade den gamla tunnan ringde han till kundtjänst. Och fick veta att eftersom bostadshuset ansågs vara beboeligt skulle de betala både grundavgiften och sophämtning för det obebodda huset.

– Jag har försökt förklara att det aldrig är någon som bor i huset, att det inte ens är någon som övernattar eftersom det är så fullt med grejer, men de svarar bara att alla hus där människor kan vistas och kommunalt avfall kan uppkomma, ska betala.

Nyligen fick han sluträkningen för sommartömningen och de båda grundavgifterna för husen.

– 2 205 kronor, då är den fasta avgiften 795 kronor per hus, resten är hämtningsavgiften.

De har lyckats få ner kostnaden genom att de båda husen delar tunna, så de är tillbaka på en soptunna, men med dubbla avgifter.

– Vi har den minsta tunnan som töms en gång i månaden under sommaren, från maj till september, fem gånger totalt, och vi fyller inte ens den, säger han.

Vad tänker du om att ni måste betala för den obebodda fastigheten?

– Jag tycker att det är helt fel, vansinnigt, det har inget med sophämtning att göra eftersom det inte finns några sopor från huset. Det är bara ett sätt att sko sig och dra in pengar. Om någon bor i huset så är det självklart att man vill ha sophämtning, det vill väl alla, men ingen bor ju där.

Vad säger Vafab miljö när du ringer och klagar?

– Det känns som att de inte tror mig fast jag försöker förklara. En granne har gett mig rådet att överklaga och bestrida räkningen, men efter att ha ringt Vafab vid flera tillfällen är hoppet minimalt om att de ska ändra sig. Det är så tråkigt att behöva bråka med myndigheter, så kontentan blir väl att tiga, lida och betala.

Hur förklarar Vafab miljö att du måste betala grundavgiften?

– Det är en avgift som ska täcka Vafabs administration och återbruken, och om vi börjar renovera bostadshuset kan det uppstå material som kan behöva köras till återbruket. De lyssnar inte på att det inte kommer att hända.

Tömningen gäller hushållssopor, matavfall komposterar de.

– För att få fortsätta med det var jag tvungen att ange hur stor komposttunnan är och vilket fabrikat. Vafab skulle även ha in uppgifter om var på marken komposttunnan var belägen, de verkar tro att alla försöker fuska, de känns verkligen egenmäktiga.

Har ni funderat på att begära dispans för att slippa sophämtningen?

– Nej, vi vill ju ha sommarhämtning med en soptunna, som vi alltid har haft, men vi vill inte också betala för det obebodda huset. Det som känns mest jobbigt är att de misstror allt man säger.

Hans-Olov har valt att vara till hälften anonym eftersom han som privatperson tycker att det känns olustigt att sticka ut hakan mot Vafab miljö.

I ett av de svar Hans-Olof fått från Vafab miljö står det så här om varför han måste betala dubbla avgifter:

”Hus som har kök och badrum och som sköts (dvs kan generera avfall till Återbruket) ska ha abonnemang. Men vi rekommenderar att man delar kärl med ”grannen” (sig själv många gånger) och slipper då hämtningsavgiften.”


Vafabs krav – utan sophämtning får du inte sova över i huset

Även om du inte använder ditt hus eller fritidshus alls, som Köpingsbon Hans-Olof, måste du betala en grundavgift till Vafab miljö. I 2022 års avfallstaxa är grundavgiften 1 780 kronor per år för småhus, per bostad, och 1 250 kronor för sommarhus, per bostad. ”för alla byggnader där människor kan vistas och kommunalt avfall kan uppkomma”, oavsett om någon bor där eller inte.

Däremot kan du slippa betala för hämtningen av sopor om det inte finns något att hämta. Men då måste du skicka in en ansökan till Vafab miljö där du intygar att ingen kommer att bo eller övernatta i fastigheten. Småhus ska inte användas alls under en sammanhängande period av sex månader, sommarhus inte under hela sommarsäsongen, från vecka 18 till 39.

 

Det kostar 700 kronor att ansöka om att slippa sophämtningen och det går bara att få dispens för två år i taget, som längst i sex år. Och grundavgiften kommer man ändå inte undan.

Dessutom går det inte att ansöka om att slippa sophämtningen om man inte först accepterar Vafabs villkor. Om det inte görs går det inte att skicka in ansökningsformuläret.

Vafab skriver också att uppgifterna kan komma att kontrolleras.

Enda gången det går att slippa grundavgiften är om huset är i så dåligt skick att det inte går att använda alls, men då vill Vafab miljö ha bildbevis på att huset är obeboeligt. Det krävs fotografier från både in- och utsidan samt en beskrivning av vad det används till och vilka planer som finns för huset.

Grundavgiften täcker bland annat Vafabs kostnader för kundservice, fakturering, information, planering, utveckling, IT, sluttäckning av deponier och återbruken. För en fastighet med flera hus kan flera grundavgifter tas ut.

FAKTA

Du får inte sova över – villkor för att slippa sophämtning

Det här är Vafab miljös krav för att slippa sophämtningen, ansökan kostar 700 kronor och gäller som mest i två år.

  • Permanentbostad som inte kommer att nyttjas under en sammanhängande tid om minst sex månader.
  • Fritidsbostad som inte kommer att nyttjas alls under hela hämtningssäsongen (vecka 18–39).
  • Vid uppehåll får endast enstaka besök göras på fastigheten. Övernattning får inte ske på fastigheten.
  • Besök får inte ge upphov till sådant avfall som kan klassas som hushållsavfall, som till exempel matrester eller latrin.
  • Uppehåll i hämtning av hushållsavfall kan sökas för max två år per ansökningstillfälle, och i totalt maximalt sex år.
  • Om villkoren inte följs har Vafabmiljö rätt att häva beslutet och fastigheten återgår till ordinarie sophämtning.
  • astighetsägaren får då betala avgift för hela uppehållstiden. Vid uppehåll ett år eller längre hämtas kärlet/kärlen in. För fritidsbostad gäller minst en säsong.

Politikerna bör genast kolla upp Vafab

2022-10-28

Har även blivit drabbad av dessa diktaturfasoner om att betala för obebott hus.

Våra politiker bör snarast kolla upp vad Vafab håller på med.

Drabbad



2022-11-09

Sophämtningen blir dyrare – Vafab vill höja priset

Frågan om höjning av avfallstaxan ligger nu hos fullmäktigepolitikerna i kommunerna. Efter Bbl/AT:s granskning kommer politikerna i Kungsör försöka få till en oförändrad taxa för hämtning av fosforsäckar.

Avfallshämtningen i Västra Mälardalen kommer att bli dyrare nästa år. Kommunalförbundet Vafab Miljös prishöjning är nu ute hos kommunerna för beslut i fullmäktige.

Det väntas bli en höjning med 3,5 procent för hushållen och företagen i regionen. Vafab Miljö motiverar höjningen med att förbundet har ökade kostnader för inköp av utsläppsrätter och att priset på bränsle ökat och det påverkar insamlingsarbetet.

Bärgslagsbladet/Arboga Tidning har i flera artiklar berättat om kostnaderna för att transportera bort fosforssäckar i minireningsverk. Vafab vill trots protesterna mot de höga priserna, höja taxan inför kommande år från 3 444 kronor till 3 565 kronor per tömning.

För ett vanligt villahushåll med grön tunna för hushållsavfall och brun tunna för kompost innebär prishöjningen en ökning med cirka 100 kronor till 3 179 kronor per år för att få sopor hämtade.

I kommunerna kommer ett beslut att tas vid respektive fullmäktiges novembersammanträde.

Men i Kungsör är politiken inte riktigt överens med Vafab Miljös prishöjning till kommande år. Där har ett särskilt yttrande lämnats till fullmäktige, där ledamoten Linda Söder-Jonsson (S) förklarar att Socialdemokraterna i Kungsör gett i uppdrag till deras ledamöter i Vafab Miljös direktion om prishöjningen för hämtning av fosforsäckar. Pelle Strengbom (S) som är ledamot i direktionen kommer att yrka på att taxan ska vara oförändrad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *