Alternativa reningsmetoder
Nedanstående skall inte ses som att webbansvarig besitter nödvändig kunskap om vilka alternativa va reningsmetoder som finns, utan här finns enbart en uppräkning av länkar till reningsmetoder, bla till områden som mycket aktivt har arbetat med att ta fram alternativ. Likaså har tagits med länkar till offentliga utredningar.
Ge gärna tips till vad som skall medtas.
LAND LANTBRUK NR 5 • 27 JANUARI 2017, Oligotrofiering
“I en stor del av det glesbefolkade Sverige är övergödning inget problem. Tvärtom behövs det mer näring i vattnet. – I stora regleringsmagasin skulle reningskravet på fosfor i många fall kunna sänkas till noll, säger Stefan Löfgren, forskningsledare på SLU”
“I princip alla vatten i inlandet från Siljan och norrut kan sägas vara mer eller mindre näringsfattiga. De övergödningsproblem som finns i norra Sverige orsakas huvudsakligen av verksamheter utmed Norrlandskusten, främst i form av kommunala reningsverk, större industrier och fiskodlingar.”
Avlopps och kretsloppspriset 2017
Avlopp-och-kretsloppspriset-till-petter-jenssen
Avlopps och kretsloppspriset 2017 går till Petter Jenssen, professor vid NMBU, Norges miljö och biovetenskapliga universitet. Jenssen får priset för sitt arbete med kretsloppslösningar.
– Petter insåg mycket tidigt de stora fördelar som källsorterande toalettavloppssystem med vakuumtoaletter till sluten tank har vad gäller både små lokala utsläpp och väl slutet kretslopp av växtnäring. Petter är en mycket duktig talare och lärare. Många har inspirerats av hans kunskap och idéer och idag är källsorterande toalettavloppssystem med vakuumtoaletter huvudlinjen i utveckling av ”Avlopp & kretslopp”, säger juryns ordförande Håkan Jönsson, professor i kretsloppsteknik vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.
Naturvårdsverket rapport 6484
Naturvårdsverket har i sin rapport 6484, konstaterat att enskilda anläggningar har minst lika bra reningsförmåga som kommunala.
Några värderingar om toalettsystem:
Varför skall vi blanda vårt bajs och kiss med massor med vatten och skicka iväg det till reningsverken, för att där blandas ut ytterligare med vägars och industriers vatten.
Källsortera i stället. Återvinn växtnäringen, sluta spola ut den i haven.
Se denna film så förstår ni.
Eller denna film
Reningsverken är inte duktiga på att separera våra exkrementer, utan rensar bort det fasta och blandar sen ut resten med aluminium eller järnoxider så att skiten klumpar ihop sig. Därefter tar filtrerar man även bort detta slam. Resten pumpar man ut i sjön. Slammet försöker man få torrare i stora dammar där vatten dräneras bort, men till slut återstår en sörja som är full med växtnäring, men också av bakterier, virus, läkemedelsrester, plastpartiklar metaller, asfalt mm. Vd göra sen då, jo skicka det med tåg till nedlagda gruvor sprida det på kommunala planteringar eller övertyga bönder om att ta hand om skiten. Bonden får en produkt som är ett mycket dåligt gödslingsalternativ, bemängt med gifter och med aluminium och järnoxider som används för flockningen, som nu suger näring ur jorden.
Naturligtvis så skall vi källsortera vårt kiss och bajs, så snart efter källan som möjligt. Då kan denna näring användas i till gödning på åkrar och på egna odlingar igen.
Torrdass är ett bra system som fungerar väl. Utrustningar för många besökare finns att köpa, annars gäller det lilla huset med hjärtat, tunnan och tömning i en kompost. Insatser för urinsortering finns för utedasset. Det minskar lukt och underlättar hanteringen. Om urinet sparas i tank ges möjlighet till näringskretslopp
Skall man ha vattenburet är sorterande vakuum toa till slutentank bäst. Men vanlig (helst lågbelastad upphöjd) infiltration är också bra. Rätt lokaliserad och utformad är den minst lika bra kommunalt reningsverk.
Tekniker med kemisk fällning eller fosforfällor kan vara aktuella i sådana fall, där sorterande system eller infiltration inte är möjlig eller där grund- eller ytvatten är mycket känsligt.
Om kommunen kräver hög skyddsnivå ska man kräva att de har system för återvinning av klosettvatten. Detta bör vara deras skylighet eftersom kl system är överlägset ur alla MB krav. System för återvinning klosettvatten byggs nu i flera kommuner. Typiska metoder för hygienisering och stabilisering av avloppsprodukten är våtkompost eller långtidslagring med uerabehandling.
Extremt snålspolande toaletter anknutna till sluten tank, och BDT till markbädd kan ge ett slutet kretslopp.
Metoden beskrivs i denna film.
Toalettvatten samlas i tankar och körs till en central anläggning. Det komposteras och sprids sedan på åkrar sedan som gödning. Det sparar både vatten och handelsgödsel.
De enskilda avloppen behöver inte heller byggas om för 100 000-tals kronor.
Metoden införs nu också i Trosa/Tofsö men där har man avkrävt fastighetsägarna att de gamla septiktankarna skall bytas mot en annan sort och ett annat pumpsystem som sätter hela tanken under undertryck. Mängder med problem har uppståt och fastighetsägarna är förbannande på kommunens agerande. .
Det finns företag som säljer dessa utrustningar, med komposteringstankar, se broschyr A2T AB Paketlosningar ver 2
Alternativet för fritidshus är att kommunen eller en bonde satsar på en reaktortank för våtkomposteringen och slamsugsbilar kör till de enskilda fritidshusens septiktankar och tömmer dessa.
Extremt snålspolande toaletter (0,6l/spolning) anknyts då till septiktanken. BDT vattnet tas till en markbädd på tomten/i närheten av egen tomt. Omfattande grävning undviks, befintliga septitankar och markbäddar kan behållas. Utrustning som krävs är en annan toalett och ett rörsystem med vaccumpump mellan toa och tank. Se info, Infoskrivelse Tofso 2017-03-16 och bilaga Bilaga 1
En fast boende familj beräknas inte behöva tömma anläggningen mer än en gång per år, fritidsboende betydligt mer sällan.
Toaavfallet körs till en anläggning där det våtkomposteras och hygieniseras. Därigenom bryts ämnena ner. Eftersom avfallet är så tort tar våtkomposteringen enbart 3-4 veckor.
- Det höggradiga och värdefulla näringssubstrat som kommer från behandlingsanläggningen är garanterat fritt från smittämnen, d v s hygieniserat och kontrollerat. Smittämnena bryts ner i en 14 dagars process. Därefter kan produkten användas som gödsel på åkrarna.
- Det bonden i detta fall sprider på sina åkrar är inte rötslam. Inte heller slam från ”vägar och industrier”. Det har dessutom inget med vare sig mjölkproduktion eller andra livsmedel att göra,
- Vad gäller läkemedelsrester är det konstaterat att dessa är betydligt lägre än det kommunala reningsverk släpper ut i våra vatten, där de bryts ner mycket sämre och gör betydligt större skada än i jord.
Detta till skillnad från det slam som reningsverken får efter reningen.
Slammet från reningsverken har man idag problem med att bli av med (kvittblivning kallar kommunerna problemet), och bönder betalas för att sprida slammet. Dock vill inte vare sig LRF eller mejeriföreningarna, t ex Arla, godkänna detta. Slammet innehåller stora mängder giftiga ämnen, eftersom avloppsvattnet till reningsverket är allt vatten från både toaletter, industrier och vägar.
Vid reningen används flockningsmedel, aluminium eller järnföreningar, som då de sprids på åkrarna ”suger” åt sig näringsämnena fosfor och kväve, så bonden riskerar att efter gödsling med slam från reningsverket få en mer ofruktbar mark än tidigare. I Stockholmsområdet kör man slammet på tåg till Aitikgruvan och tippar det rakt ner i den nedlagda gruvan, Orsa skickar sitt slam till Särna, där slammet läggs på områden som ändock är förorenade av den tidigare blygruvan.
Torr toalett = Spolfri Toalett
Rent vatten med eget reningsverk.
Hans Lönns (civilingenjör VoV) smarta reningsverk kostar inte mer än ca 20 000 kronor och vattnet blir glasklart och så rent att det går att bada i. Hans bor på Älgö strax sydost om Saltsjöbaden. Han bor i ett vinterbonat fritidshus med alla moderna bekvämligheter, men spartanskt och naturnära. Hans smarta reningsverk kostar inte mer än ca 20 000 kronor och vattnet blir glasklart och så rent att det går att bada i.
Se Artikel i VVS forum 2001/5 och Vi i Villas hemsida
Snurredass
På många fritidshus i Norge installeras Snurredass, se t ex denna försäljningssida.
Genom att behållaren har flera utrymmen, så kan första utrymmet användas det första året, det andra andra året och det tredje utrymet det tredje året. Därefter har skiten bunnit färdigt och kvar är lite jord på botten som kan användas som bra gödning på rabbatterna.
Hans växtnäring använder han på sin egen gård och får billig ren gödsel och han tror att det här kommer att göras lite överallt i landet om några år
Förbränningstoaletter
Allt fler väljer alternativet förbränningstoalett, själv har jag en bekant som sedan flera år använt en förbränningstoalett och är helnöjda med den. Lite aska att tömma från en askpotta en gång i månaden för två personer, då snackar vi ca två till tre deciliter aska.
För att på ett enkelt sätt beskriva funktionen och tillförlitligheten har jag saxat en del av nedanstående text från Test Fakta:
Flera olika fabrikat finns idag och hela idén bygger på att urin och fekalier förbränns till aska under hög temperatur, cirka 600 °C. Askan, som är helt luktfri, samlas i en behållare och kan med fördel tömmas i trädgården där den fungerar som gödningsmedel.
Laboratorietestet har utförts av SMP Svensk Maskinprovning i Skånska Alnarp och omfattar momenten: hanterbarhet, prestanda och säkerhet. Under momentet hanterbarhet har laboratoriet bland annat bedömt tillverkarnas instruktioner för installationen, applicering av toalettpåsen och hur lätt det är att kommat åt och tömma askpottan.
Själva toaletten är enkel att koppla in. Det krävs bara en jordad stickkontakt för att den ska fungera. Och sätter man den i ett gammalt utedass klarar förmodligen de flesta att såga upp hål för skorsten och ventilation. Men ska den stå i utrymmen som kräver ingrepp i isolerade väggar eller tak blir det förstås besvärligare. Då kan det vara enklare att kalla in någon som har rätt verktyg.
Energiåtgången för en ”spolning” ligger i genomsnitt på cirka 1,5 kWh. Vad man dock ska vara medveten om är att toaletterna suger rejält med luft vid förbränningen, vilket kan påverka inomhusklimatet. Här är speciellt ett fabrikat väsentligt bättre än andra från övriga toaletter är att den tar luften från utsidan och har därigenom ingen påverkan på inomhusklimatet. Viktigt att notera är att noggrant följa de instruktioner som anges då man har att göra med en förbränningskammare.
Att välja en förbränningstoalett är att göra miljön en tjänst:
- Framförallt om den drivs med grön el.
- Ingen anslutning till vatten – Inget slöseri med dricksvatten.
- Inga kostnader att gräva.
- Inga avloppspumpar eller avloppskvarnar.
- Avdödande av mikrober (smittämnen).
- Om du befinner dig på landsbygden kanske ett alternativ kan vara att samla upp urin i ett kärl, späda med lite vatten och gödsla med i rabatter (så har man gödslat blommorna i alla tider)
Finns det några Nackdelar?
- Dyrt med de filter du måste använda? Knappast!
- Om du räknar med att inte ansluta till kommunalt VA nät
- Om du inte kommer att betala en dyr fast avgift per år
- Om du inte kommer att betala för en massa spolvatten
- Vi kanske är många som väljer förbränningstoa och kan göra stora gemensamma inköp av filter vilket kan innebära rabatter.
Hoppas att ovan nämnda kan vara en vägledning och argument för att göra ett hållbart val framför kommunalt VA.
Mot en hållbar framtid med VA i Tiden/Kent Leonardsson
Trekammarbrunn och infiltrationsanläggning
Alternativ till infiltrationsbädd kan vara en compactinfiltration. Då kan man minska anläggningsytan från 30m2 till 12 m2 och betydligt minska maskinkostnader och inköp av grus. Det ger dessutom mer kontroll och bör underlätta för miljökontorens kontroll eftersom möjlighterna att göra fel vid montering minskar. Se t ex denna länk: ny-kompakt-kassett-för-infiltration eller kompaktbädd.
(Erhållen kommentar: Det har visat sig att folk vill ha vattenspolning.
Att dom inte skulle funka mycket bra är nog en myt som odlas och understöds av entrepenörer som med dessa smarta lösningar får mindre jobb/inkomster.
Här i vårt område har det visat sig att entrenörer som utåt avråder från compactlösningar, ändå väljer compactsystem när dom skall restaurera sina egna avlopp…….. Det finns naturligtvis tester som visar att dom är fullgoda för annars skulle ju inte miljökontoren godkänna dom….
Det är mycket tjafs om vaccumtoaletter. Som vanligt i Sverige idag så går man direkt på det mest krångliga och som alltid det dyraste och mest sårbara systemen. Snart går det väl så långt att allt som inte har en display på sig anses som ofungerande.
Minireningsverk
Länsstyrelserna för Stockolm, Västra götaland och Skåne gjorde 2009 en utredning om minireningsverk och behovet av tillsyn. Rapport tillsyn (1)- minireningsverk
De bästa minireningsverken är jämförbara med kommunala, enligt husagare.avloppsguiden.se
Olika områden i Sverige som sökt alternativa va reningsmöjligheter.
Finspång/ Bränntorp
Synpunkter va förslag 2016-10-21
Köping /Norrmälarstrand
Presentation alternativa lösningar,stormötesinfo
Alternativa lösningar, text
Några leverantörer av avloppslösningar
BMED (diskussioner med Köping/Norra Mälarstranden
4evergreen (Diskussioner med Åstorp/Magleby m fl)