TV, Radio, Tidningar

VA-tips ännu ej införda på hemsidan- se länk

_____________________________________________________________________________

VA artiklar i media (se nedan)

2018-jan. Lantbrukets affärer nr 1.
Forskare och myndigheter inte överens i avloppsfrågan.
Avlopp i Lbr affärer jan 2018.

Se sista stycket där HaV fortsätter att hävda att retentionen beaktas av SMED, trots att SMED själva erkänner att så inte sker! HAV menar att de skall ställa större krav på kommunala avlopp, men detta  kan ju inte hävdas förrän de genomförts. Även EU har ju bedömt att svenska reningsverk inte uppfyller kraven på god rening. Senast träffade EU regeringen i slutet av januari för att diskutera förbättringar på området.

Det är ju inte bara ”bristfälliga och olagliga avloppsanläggningar som får krav på åtgärder”. Det är fullt  fungerande markbäddar/infiltrationer och slutna septiktankar som dömts ut.

OM dessa är olagliga så är det fel på lagen som snarast måste ändras för fortsatt tilltro till vårt rättssamhälle.

Se även http://www.va-i-tiden.se/sakkunskap/ om rapporten från forskarna och hur myndigheter undviker att godkänna vetenskapliga rapporter. Treje remissrundan fastnar på KTH, där jävsituation till avloppsindustrin är beklaglig.
Människors berövas sina hem och stugor för att andra har intressen i egna vinster. Finns det någon anledning att vi stolt agerar som världens samvete, när människor tvingas flytta från sina hem runt om i världen på grund av multinationella bolags intressen om skogar, hamnar, nya flotta stadsdelar, när nu sverige inte bara gör likadant, utan även tvingar de som bor i berörda va områdena att bekosta ny infrastruktur, för att städerna vill expandera i deras områden. Stöld kallas det eller expropiation och då betalar man vad det kostar.

 2018-01-03, Folkbladet.
Enskilda avlopp är ingen skitsak för landsbygden

Folkets röst.
Vi inom Landsbygdspartiet oberoende, LPo, har fått signaler från våra medlemmar att många kommuner nu utökat jakten på enskilda avlopp. Fastighetsägarna tvingas göra om sitt fungerande system, ofta med krav på anslutning till det kommunala nätet.

2017-12-24, Samhällsnytt,
Sveriges avloppsrening döms ut – hundratals miljoner i EU-böter hotar.

Även rapporterat av Svenskt vatten, branchföreningen för svenska kommunala reningsverk.

➤ Reningsverken i ett flertal svenska kommuner uppfyller inte de krav på avlopp som EU-ställer. Svenska skattebetalare kan nu tvingas betala många hundratals miljoner i böter om kommunerna inte skärper sig.

Svensk vattenrening brukade vara i världsklass. Nu har standarden sjunkit till en nivå där man anser sig tvungen att åberopa en dispens från gällande EU-minimikrav.

2017-12-25, Entrepenadaktuellt,
Karl-Erik vill stauera exempel med ny reningsteknik

 Karl-Erik Becker är en av många på landsbygden som fått sitt avlopp utdömt. Istället för att gräva en ny, dyr anläggning har han valt att testa en helt ny, mycket billigare metod utvecklad av en uppfinnare på Västkusten.
Ytterligare artiklar om detta.
2017-04-08, SR, P4 Väst, Uppfinnaren Karl-Olof Niklasson har avlidit
2016-14-16, NWT.se/Frykdalsbygden, Ex-kommunalråd tar strid för skitsak
Karl-Johan Adolfsson, före detta kommunalråd, saknar tillstånd för att installera ny avloppsrening på gården i Västra Ämtervik. Nu slåss han i näst högsta instans för att få en småskalig, billig ekovariant godkänd. Domen kan bli vägledande i landet.

2017-12, LRF, Karl-Olof Niklasson hade rätt
Myndigheterna för folket bakom ljuset.

Karl-Olof Niklasson hade rätt. Enskilda avlopp är inget större miljöproblem. När han sa att ”alltihop är en stor bluff”, då låg forskarnas rapport på Havs- och vattenmyndighetens bord. Men myndigheten ville inte publicera den.

En som tidigt började prata om markens förmåga att binda fosfor, och ifrågasatte myndigheternas jakt på enskilda avlopp, var Karl-Olof Niklasson i Lyse.

”Alltihop är en stor bluff”, sa Karl-Olof Niklasson, i en av många intervjuer i media. Karl-Olof Niklasson hade rätt. Det visar den forskarrapport som Havs- och vattenmyndigheten försökt sopa under mattan i två år.

Läs även detta om enskilda avlopp från LRF från okt, nov 2017.

Dalsland byter fokus i avloppsfrågan, nr 6. Miljönämnden fokuserar på kommunala reningsverk istället.
Dalsland väljer att fokusera mer på kommunala reningsverk. Tillsynen av enskilda avlopp kommer att inriktas mer på de där det behövs. Förslaget kommer att behandlas i miljönämnden kommande möte.

Fel prioritering jaga enskilda avlopp, nr 5.
Höga halter tungmetaller viktigare att åtgärda menar forskarna.
Det finns ingen ursäkt för att fördröja publiceringen av rapporten i två år. Det hävdar Lars Hylander, en av forskarna bakom rapporten om enskilda avlopp. Tungmetaller är ett verkligt miljöproblem som man istället borde åtgärda.

Bygg om reningsverken istället, nr 4. Att jaga enskilda avlopp är slöseri med resurser.
Att jaga enskilda avlopp ger inget resultat. Sverige borde istället satsa på att bygga om kommunala reningsverk. Det hävdar en av forskarna bakom rapporten som Havs- och vattenmyndigheten inte vill publicera.

HaV ville inte publicera rapporten, nr 3. Skickades på granskning trots att forskarna skrev om den.
Havs- och vattenmyndigheten betalade den forskarrapport som visar att fosfor från enskilda avlopp inte är något större problem. Men myndigheten blev inte nöjd med resultatet, och vill därför inte publicera den.

Markens förmåga ta upp fosfor underskattas, nr 2.
Forskarrapport – Större delen av fosforn från enskilda avlopp stannar i marken.
Fosfor från enskilda avlopp stannar i marken. Väldigt lite förs vidare till ytvatten. Det visar den forskningsrapport, betalad av Havs- och vattenmyndigheten. Rapporten visar att myndigheterna underskattat markretentionen.

Jakten på enskilda avlopp onödig, nr 1. Hetsjakten på enskilda avlopp är helt onödig.
Det hävdar forskare som på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten utrett frågan. Myndigheterna har helt enkelt inte stöd i fakta för sin kampanj mot enskilda avlopp.

2017-12-21, Tvångsanslutning är odemokratisk

Angående beslutet om tvångsanslutning till kommunalt VA av Norr Mälarstrand som tagits av Köpings kommunalfullmäktige undrar jag om kommunstyrelsen överhuvudtaget vet vad de beslutat om.

Vilket/vilka underlag finns för detta beslut? Eller är det tagit med intentionen att det är nog ”bra” för miljön. Miljöpåverkan från Norr Mälarstrand torde redan i dagsläget vara minimal! Det här handlar nog inte om miljön, utan att omvandla området till sjönära permanent boende för att öka skatteintäkter till kommunen och låta nuvarande fastighetsägare stå för notan…..

2017-12-19, UNT (Uppsala nya tidning), Miljonkostnad för kommunalt vatten

Knivsta kommun väljer att gå vidare med sina planer att bygga ut kommunalt vatten och avlopp på landsbygden – samtidigt som regeringen diskuterar en lagändring i frågan.

Anslutningsavgiften per hushåll på landsbygden som kopplas till kommunalt vatten och avlopp beräknas ligga på drygt 200 000 kronor, enligt kommunalrådet Björn-Owe Björk (KD)

– Vi har hamnat i en situation där byggnation på landsbygden försvåras på grund av VA-lagstiftningarna (vatten och avlopp, reds. anm.). Enligt lag ska man ha kommunalt vatten om man har 10 till 20 grannar, eller fler. De boende i området kan då behöva betala en dyr avgift för anslutning vid tomtgränsen, säger Björn-Owe Björ

2017-12-15?, Bostadsministern tror på alternativa avloppslösningar.

Intervju med Bostadsminister Peter Eriksson  gjort av TV4.

2017-12-11. Dagens insändare i Bärgslagsbladet.

150 000 kronor till VA-nätet_ _Utan att ens komma åt en kaffekopp med vatten
….Jag tycker det är orimligt att från dag till annan få denna kostnad slängd i ansiktet då ingen information av något slag har utgått till oss. Nu pågår i stället en osmaklig kohandel….

2017-12-10, Brev till SR Ekot

Kent Leonardsson har varit i kontakt med Sveriges Radio, ekotredaktionen och deras granskande journalister vid flera tillfällen. De har lovat att ringa åter, men så har inte hänt. Till slut så skrev Kent ett brev till Olle Zachrison, chef för ekoredaktionen, och begär en förklaring på varför inget händer från deras del. Det som händer i landet är en kommunal våltäkt i ”Metoo”-anda på fastighetsägare som har hus på landsbygden runt om i sverige. Varför skildras inte detta, är locket på från våra politiker?

2017-12-04, Bärgslagsbladet, Vi är ofta rättslösa i VA frågor
2017-11-29, Mora Tidning.
Orsas VA-uppror sprider sig- kräver stopp för utbyggnad

Uppropet startade i Orsa och sprider sig över hela landet. VA- upproret kräver totalstopp för kommunernas VA utbyggnad. Nybildade nationella nätverket VA i tiden har redan hunnit träffa politiskt sakkunniga på Miljödepartementet. De är också inbjudna till överläggningar med regeringens speciella utredare Anders Grönwall……

 

2017-11-21

”Långtifrån cirkulär ekonomi i avloppssektorn”

2017-11-17, Bergslagsbladet
Muddring ska minska gifthalten enligt Köpings tekniska chef.

Vid muddringen av Köpingsviken kommer stora mängder av TBT att avlägsnas från botten och vattnet kommer därför med tiden att bli renare…..

(Webbredaktörens anm: Jag har aldrig förut hört att man skall rädda sjöarna genom muddring, och samtidigt få rätt till att fördröja god ekologisk status i vattnet pga detta.
Parallellt med att kräva att fritidshusområden som ligger utmed Mälaren, skall anslutas till kommunalt va, med motiveringen att därmed minska på näringstillförseln från enskilda avlopp och att rädda badvikarna från att förstöras, så vill Köpings och Västerås  kommuner muddra i fartygsrännan och i hamnarna för att kunna ta in större båtar och större hamnar.
Motivet till detta är att om större båtar används så kommer trafiken på Mälaren att möjliggöra större lastmängd med färre båtar, och därmed också minska antalt gånger uppvirvlingen av sedimentlagren sker. Idag går ca 5 båtar i veckan in till Köping, så minskningen är marginell.

Fritidsbåtar drivna av fossila bränslen utgör dock en risk för miljön för Mälarens inre del och därför har några politiker i Kungsör och Arboga gemensamt lämnat in en motion om att förbjuda fritidsbåtar med

2017-11-06, Bergslagsbladet, VA-soppan i Köpings kommun 20171106

Hur kan ansvariga politiker i Köping ha mage att tvångsansluta oss och sedan utsätta Mälaren som dricksvattentäkt för två miljoner invånare för konsekvenserna och miljöeffekterna av det livsfarliga TBT genom att muddra….

2017-11-01, SR Klotet.
Bråttom till framtidens toalett.
Vattentoalettens nackdelar blir tydliga när ett land som Indien ska hitta sanitetssystem till den halva miljard invånare som idag uträttar sina behov i det fria.

2017-11-01, Västmanlands läns tidning.
Omyndigförklara inte, ge människor, talerätt i fråga om sitt eget avlopp
Hur är det möjligt att en fastighetsägare kan få en räkning från kommunen på flera hundra tusentals kronor utan att haft möjlighet att påverka den. Bakgrunden är att kommunen fritt kan besluta om…
Roland Ekstrand

2017, SvD, Onödiga investeringar i vatten och avlopp
Onödiga investeringar i vatten och avlopp Att plåga fastighetsägare med åläggande om att bygga om sina avloppsanläggningar som inte har någon betydelse för den lokala miljön bör stoppas….
Roland Ekstrand VD Svensk Klimatcertifiering AB

2017, SVD Replik, Tyckande om småskaliga avlopp
Vilken grund finns för påståendet att 15 eller 18 procent av fosforn i avloppsvattnet från små avlopp når sjöar och hav. SMEDS rapporten som ofta används som referens påpekas att de beräkningar man gjort utgår ifrån vilken typ av avloppsanläggning man brukar och tar ingen hänsyn till att marken kommer att ta upp fosfor efter själva avloppsanläggningen…
Roland Ekstrand

2017-10-23, DalaDemokraten,  Det finns en lösning där vi kan vara rädda om dricksvattnet och säkra växtnäring.
Cirka en tredjedel av vårt dricksvatten förorenas av toalettavfall. Två viktiga framtidsresurser – rent vatten och naturlig växtnäring – blandas i dag i VA-system och blir istället ett problem. Men det finns en lösning, skriver debattören Ulf Svensson, civilekonom.

För närvarande pågår en intensiv debatt kring enskilda avlopp, Stugupproret och vattenbristen i vårt land. Tyvärr råder en viss oklarhet om vilka samband som gäller och många har tvärsäkra svar. Senast i Dala-Demokraten från tre samordnare från VA-Fakta.
LÄS VA-FAKTAS debattartikel här: Vatten är vårt viktigaste livsmedel – så se till att säkra VA-nätet
Vi kan konstatera att cirka en tredjedel av vårt dricksvatten förorenas av toalettavfall. Två viktiga framtidsresurser – rent vatten och naturlig växtnäring – blandas i dag i VA-system och blir istället ett problem. En liter urin i toaletten, alltså den bästa växtnäringen, blandas med dricksvatten och annat vatten i reningsverket där det inte går att återvinna. Sjöar, hav och vattendrag förorenas med välkända problem som följd.
LÄS OCKSÅ: Kalla fakta – bybor i Dalarna kämpar mot kommunen för att få bo kvar

Två viktiga framtidsresurser – rent vatten och naturlig växtnäring – blandas i dag i VA-system och blir istället ett problem. En liter urin i toaletten, alltså den bästa växtnäringen, blandas med dricksvatten och annat vatten i reningsverket där det inte går att återvinna, skriver debattören.

Redan idag finns lösningar på problemet att ta vara på växtnäringen utan att använda en droppe vatten. En lösning är källsortering där en metod är långtidskompostering. Denna lösning innebär att man skaffar en toalett som inte behöver vatten, inte kräver avlopp eller elanslutning. Inga rördragningar till någon anslutningspunkt eller betalning av någon avloppsavgift överhuvudtaget. Är detta möjligt!?
LÄS OCKSÅ: Debatt: Enhetliga regler för avlopp kan minska algblomningen

Just det system jag refererar till utvecklades i slutet av 30-talet, vidareutvecklades på 60-talet och exporterades till USA på 70-talet där det fortfarande används. Nu har en storstadskommun strax utanför Stockholm, Haninge kommun, nappat och fastslagit att man både vill värna sitt dricksvatten och ta tillvara växtnäringen. Via medel från Havs- och vattenmyndigheten bygger man nu ut ett retursystem av källsorterat toaavfall som dessutom står i samklang med LRF:s nya kretsloppspolicy som stipulerar att man bara villa ha högklassig växtnäring.
Med ett utbyggt system för källsorterat toaavfall skulle ingen i Dalarna, eller i Sverige, behöva flytta från sitt hus på grund av helt onödiga, storskaliga och kretsloppsfientliga lösningar, lösningar som dessutom är mycket kostsamma för samhället.
Ulf Svensson, civilekonom och tidigare forskningsassistent på Chalmers, Stadsbyggnad samt Initiativet för hållbart byggande och boende

2017-10-18, Eskilstuna Kuriren, Debatt: Myter om enskilda avlopp

2017-10-18, P1, Upprörd stugägare talar med Tengby
(Tid i programmet: 4:47-10:51)

2017-10-16, TV4, Kalla fakta. Om Fastighetsägarnas situation.
Programmets titel: STUGUPPRORET
Varje år ansluts tusentals hushåll till kommunalt vatten och avlopp. På allt fler håll protesterar nu fastighetsägare mot att tvingas in i det kommunala VA-nätet. På många håll är motståndet organiserat i föreningar och sammanslutningar bestående av hundratals fastighetsägare.

2017-10-13, Västerbottenkuriren. Dyr nota för Umeåbor.
Boende i kustområden i Umeå kommun kan tvingas gå från hus och hem. Beslutsfattarna bör tänka om och skrinlägga planerna på den tänkta storskaliga utbyggnaden av det kommunala avloppsnätet. Innan kommunen tvingar fastighetsägare att ansluta måste man undersöka alternativa lösningar. Enskilda avloppsanläggningar är bra ur miljösynpunkt….
Roland Ekstrand, Svensk klimatcertifiering.

2017-10, LRF, Jakten på enskilda avlopp onödig
Värmland, Västra Götaland Påverkan på miljön är väldigt liten hävdar forskare.
Hetsjakten på enskilda avlopp är helt onödig. Det hävdar forskare som på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten utrett frågan. Myndigheterna har helt enkelt inte stöd i fakta för sin kampanj mot enskilda avlopp.

2017-10-11, SR: Inslag om övergödning:
Åtgärder mot gödande utsläpp av fosfor och kväve från land ut i Östersjöns vatten har varit framgångsrika. Idag är utsläppen ungefär på samma låga nivå som på 1950-talet.

Samtidigt har fosfor från jordbruk, avlopp och industrier lagrats på havsbottnarna, i decennier, och när övergödningen gör att bottnarna blir syrefattiga så läcker fosforn ut i vattnet igen, och göder ännu mer.

2017-08-09 SR, Tvångsansluten till kommunalt avlopp, mitt system är bättre. 
Just nu pågår flera projekt runt om i landet där kommunerna byter ut enskilda VA-anläggningar och ersätter de med kommunalt vatten och avlopp.

Syftet är förse hushållen med rent dricksvatten och samtidigt ta hand om avloppet på ett säkert sätt, men billigt är det inte. Det kostar mellan  150 000 och 400 000 kronor bara i anslutningsavgift men kommunerna brukar försvara sig med att säkerheten ökar och att det är bra för miljön.

Håller man inte med kommunen och tycker att man själv har en bättre anläggning, ja då blir det svårt. Det har familjen Solvarm som bor i ett ganska ovanligt hus i den lilla byn Sikhall norr om Vänersborg i Västergötland.

2017-07-28, Nya Tider v30, 300 000 hushåll riskerar miljardsmäll
Drygt 300 000 hushåll med enskilt avlopp riskerar att drabbas av kostnader på uppåt ett hundra tusen kronor, i många fall till ingen som helst nytta. Nya Tiders granskning visar att myndigheterna jagar privatpersoner med krav på att bekosta dyra anläggningar medan de verkliga problemen inte angrips…..

SVD 2017-05-30, ”Enskilt avlopp inte största miljöboven”
Kraven får inte vara högre på enskilda avlopp än på kommu­nala reningsverk.

Hur ska vi klara av att rädda Östersjön från övergödning? Det behövs krafttag. Tillförseln är över 30 000 ton fosfor per år. Havsbottnen dör.
Just nu är det populära svaret att vi måste ta itu med de enskilda avloppen.

Tyvärr kan vi inte rädda Östersjön genom att punktmarkera de enskilda avloppen. Vi måste se till att utsläppen av fosfor minskar på riktigt – och att vi försöker vara kostnadseffektiva när vi räddar havsmiljön, skriver Anna Werner, Villaägarnas Riksförbund.

SVD 2017-06-04, ”Tveksam miljövinst när enskilda avlopp byggs om”
Fosforläckaget från enskilda avlopp anses resultera i övergödning av sjöar och vattendrag. Men frågan är om en ombyggnad av enskilda avloppsanläggningar skapar den miljöförbättring som man tror? Det skriver Roland Ekstrand, Svensk Klimatcertifiering AB.

2015-11-22, Stelbent va lagstiftning gynnar fel lösning
Småhusägare och kommuner drabbas nu på löpande band av orimliga kostnader för nya VA-lösningar. Lagen styr mot stora ledningsbundna nät, istället för att främja robusta anläggningar med låg produktion av avloppsvatten eller arbete uppströms med att få bort farliga kemikalier. Därför måste VA-lagstiftningen ses över, skriver flera debattörer gemensamt….