Hackare

Vi fastighetsägare hävdar att våra lokala småskaliga lösningar är säkrare än de storskaliga.

Det är inte osannolikt idag att kommunala reningsverks datorer kan drabbas av hackerattacker. Se nedan om datorer som drabbats.
Våra anläggningar fungerar. Torrdass, förbränningstoaletter, septitankar och andra lösningar är inte beroende av centraliserade datorlösningar.

Ifall de kommunala reningverken kring Mälaren slås ut av en hackerattack så drabbas ca två miljoner människor.  Dricksvattentäckten blir oanvändbar. Även många andra stora kommuner använder dricksvatten från sjöar.
Våra lösningar ute på landsbygden kan då fungera som alternativa dricksvattenkällor.

2017-11-01, Uppdrag granskning
Digitala utpressare

Det är den moderna tidens rån. Från en hemlig källa har SVT fått tillgång till en unik databas som ger inblick i hur utpressningsvirus har förstört för människor världen över. Programledare: Janne Josefsson.
(Anm: Programmet beskriver hur enskilda, företag, kommuner och myndigheter får sina datorer krypterade. Konsekvensen för ett av landstingen blev att strålbehandling inte kunde utföras eftersom viruset spreds till utrustningen.)

SVT avslöjar: Utpressningsvirus försenade cancerbehandlingar. 
När Akademiska sjukhuset i Uppsala drabbades av utpressningsvirus tvingades man skicka hem barn som skulle få strålbehandling mot sin cancer. I databasen som SVT kommit över syns hur utpressarna attackerat ytterligare minst fem svenska landsting.

187 kommuner drabbade av utpressningsvirus
Minst 187 kommuner har drabbats av utpressningsvirus sedan 2015. Och många av de som svarat på SVT Nyheters enkät menar att den här sortens attacker är extra problematiska eftersom de får stora spridningseffekter.

2017-09-06: Hackare har infiltrerat elnätet i flera länder – ”kan ta kontroll bara de vill”. Computer Sweden. 
Den ryska hackergruppen Dragonfly har under flera års tid kartlagt elnätsföretag i Europa och Nordamerika. Nu slår Symantec larm om att gruppen kan ha tagit sig in på elnätet i flera länder.

Med hjälp av virus som sprids via riktade bluffmejl har den statsstödda ryska hackergruppen Dragonfly lyckats nästla sig in på elnätsföretag i Schweiz, Turkiet och USA, skriver Symantec i en ny rapport.

”Dragonfly verkar intresserade av att både lära sig hur energiföretag opererar och att få åtkomst till deras operativa system, det har gått så långt att gruppen nu har möjlighet att sabotera eller ta kontroll över de systemen ifall de skulle vilja”, konstaterar säkerhetsföretaget.

I en intervju med Wired förtydligar också Symantec att de tror att hackarna i princip skulle kunna trycka på en knapp för att slå ut viss eltillverkning.

 

2017-08-17, Ryssland anklagas för dataintrång – Ukraina – Utrikes | Sveriges Radio

2016-03-21, Hackerattack slog ut elen i Ukraina – kan hända i Sverige
Ett mycket dramatiskt och synnerligen sofistikerat exempel på en IT-attack med enorma konsekvenser drabbade Ukraina dagen innan julafton i vintras. 300-tusen invånare blev plötsligt utan el efter att hackare tagit sig in i systemet och släckt ner tre distributionscentra. Förövarna hade planerat operationen mycket noga, och något liknande skulle mycket väl kunna hända i Sverige.

2017-07-07, TT, Kärnkraftföretag i USA hackades
Amerikanska kärnkraftsverk ska ha utsatts för försök till dataintrång senaste tiden. Det ska finnas tecken på att intrångsförsöken kan ha fått stöd av främmande makt.
 Företag som arbetar med kärnkraftsverk och andra energianläggningar i USA har haft problem med dataintrång de senaste månaderna, skriver New York Times.
 Tidningen har kommit över en rapport skriven sent i juni av det amerikanska departementet för inrikes säkerhet. Intrången skedde i maj och juni. Bland annat ska ett företag som har hand om driften av ett kärnkraftverk i Kansas ha drabbats.
 Vem eller vilka som ligger bakom intrången är oklart, skriver New York Times. Men det ska finnas indikationer – vilket märks genom sättet händelserna beskrivs – på att det rör sig om intrång som stöttats av andra länder.