Bajssjön: Trollhättan/Trehörningen

Utredning slopas efter utsläppen i ”bajssjön”

Publicerad 6 aug 2014 kl 23.12

1400 kubikmeter avföring läckte ut i sjön Trehörningen och Trollhättans kommun polisanmäldes från flera håll för miljöbrott.

Men förundersökningen läggs nu ner, detta skriver Ttela.se. Åklagaren har inte funnit att något brott har begåtts.

Men Morgan Karlsson, en av anmälarna, ger inte upp den rättsliga kampen om ”bajssjön”.

TIDI http://www.expressen.se/gt/utredning-slopas-efter-utslappen-i-bajssjon/GARE ARTIKLAR

Avföring i sjön: ”Kallas numera för Bajssjön”

– 19 jan 2014

För ett drygt år sedan slog ett åskväder ut den station som pumpar avloppsvatten från Upphärad och Sjuntorp till Trollhättan. Först några dagar senare upptäcktes det – då hade 1400 kubikmeter avföring redan runnit ut i sjön.

Morgan Karlsson fick nog, för det är inte första gången som avloppsvatten runnit ut i den populära badsjön, och enligt honom knappast den sista.

– Detta är en miljöskandal. Trehörningen kallas numera för ”bajssjön”, sa han till GT den 19 januari.

Åtalet läggs ned

Detta var i samband med att han polisanmälde Trollhättans kommun för miljöbrott. De blev några månader senare också anmälda av Länsstyrelsen för samma brott.

Nu meddelar Bo Lindgren, kammaråklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott, att förundersökningen kommer att läggas ned. Detta skriver Ttela.se.

– Det känns skönt både att det inte väcks något åtal och att det konstaterats att vi agerat korrekt, säger Pia Brühl Hjort, vd för Trollhättan Energi, till tidningen.

Hon menar att planerna på att ta bort ledningen ur sjön finns, men har dragit ut på tiden i och med att den ska ligga under en cykelväg som ska stå klar först under hösten 2015.

Morgan Karlsson har dock inte gett upp kampen kring åtalet kring ”bajssjön”. Till Ttela.se säger han att definitivt kommer att överklaga beslutet.

Maya Dahlén Persson

maya.dahlen.persson@gt.se