Värmdö/ Torsbyfjärden

 

Avloppsvatten släpps rakt ut i Torsbyfjärden (2017-05-11)

https://mitti.se/nyheter/avloppsvatten-slapps-torsbyfjarden/

Mängder av avföring, urin, tamponger och annat åker rakt ut vid badplatser när Värmdö kommun tömmer ut avloppsvatten i Torsbyfjärden. Nu har Värmdöbor fått nog och startat en protestlista för att slippa simma runt bland bajskorvar.

  

Badsäsongen närmar sig med stormsteg. Men det är inte säkert att vattnet känns så lockande att hoppa i. När Jennie Adamo promenerade vid stranden nere vid Fruvik i närheten av Thors backe fredagen den 5 maj fick hon se mängder av bajskorvar i vattnet.

– Det låg bajs och toapapper längs hela strandkanten och simmade runt. Det var skitäckligt, säger hon.

Väl hemma igen skrev Jennie Adamo om upplevelsen i gruppen Värmdöbor på Facebook och responsen var enorm.

 

Jennie Adamo.

”Många känner att kommunen tvingar dem att ansluta sig till kommunalt avlopp och så kan de inte hantera det själva”

 

Sker när pumpstation går sönder

Anledningen till snusket är att Värmdö kommun tömmer avloppsvatten i Torsbyfjärden när det blir tekniskt stopp vid pumpstationen vid Ålstäket. Då pumpas avloppsvatten ut i ett rör som leder ner till det grunda vattnet cirka 75 meter från stranden. Det hela kallas bräddning.

 

Företeelsen är inte ny, och görs för att förhindra att avloppsvatten tränger upp hemma i folks badrum. Det hela sker på flera platser i landet, men tanken är inte att bajset ska hamna så nära strandkanten utan i stället pumpas ut längre ut till havs de gånger som pumpstationerna inte klarar trycket på grund av tekniskt fel.

 

Protestlista för friskare vatten

Nu har Värmdöbor tröttnat på bajsvattnet och under måndagen startade Jennie Adamo en protestlista för ”ett friskare vatten, för ett renare badvatten och för att kommunen inte ska komma undan”.

– Jag vill veta om kommunen får göra så här. Och om de får de, hur når informationen de som bor runt omkring? Jag pratade med en som badat bastu i området och hoppat i vattnet precis vid utsläppet och han blev chockad och visste ingenting om att det är så här det går till, säger hon.

 

Vill ha längre bajsrör

På tekniska nämndens senaste möte lyftes frågan upp till politisk nivå. Magnus Danielsson (S), 2:e vice ordförande, vill att ”bajsröret” flyttas längre ut till havs.

– Om vi nu måste brädda så måste vi åtminstone kunna förlänga röret. Jag bor själv i området och ser när det är problem från köksfönstret. Det ska ju inte hamna 20 meter från stranden, säger han.

Malin Bellander (M), ordförande i tekniska nämnden, håller med om att röret måste förlängas. Däremot säger hon att det är omöjligt att synlig avföring skulle flyta omkring i vattnet.

– Det mals sönder och blir finfördelat och ledningen ligger tillräckligt långt ut så att det inte ska kunna komma in till stränderna. Så ser man avföring och toalettpapper så är det inte från kommunens pumpstation utan från enskilda avlopp, säger hon.

 

”Oacceptabelt släppa ut avföring”

I social media är åsikterna många kring kommunens agerande:

”Det är oacceptabelt att släppa ut avföring rakt i havet speciellt där många badar och använder sjöliv. Om man ej får tömma båt tanken i havet får absolut inte kommunen släppa ut i havet heller”

”Jag trodde inte var sant att våran kommun kunde göra det”

”Fy att allt åker ut direkt? Folk får ju inte ens slänga ut diskvatten”

 

Bräddning – så funkar det

  • En bräddning innebär ett tillfälligt utsläpp av orenat avloppsvatten till följd av att ledningsnät eller reningsverk är överbelastat och vattenmängden är större än vad VA-systemet klarar av.
  • Bräddning sker framförallt i samband med kraftigt regn.
  • Bräddning kan också ske vid kapacitetsbrist i ledningsnätet, det vill säga något stoppar helt eller delvis upp i röret så att inte vattnet kan komma fram.

Källa: NSVA