Medborgare som ses som kommunens motståndare kanske skall byta kommun genom folkomröstning. Tillvägagångssätt.

Hej Anders,

Om man gör en namninsamling i en kommun för att kräva att kommunen ska hålla en folkomröstning om t.ex. att rösta ja eller nej till ”utveckling” av områden i kommunen genom att bl.a. dra VA-ledningar där; Får man ett visst antal röster för att: ”ja” det ska hållas en folkomröstning, så blir kommunen tvungen att hålla en sådan. Om en majoritet röstar ”nej” till s.k. ”utveckling” med dragning av dyra VA-ledningar, då blir det svårt för kommunen att fortsätta.

En annan ide’ som kan genomföras är: Invånarna i ett område i Köpings kommun (norr Mälarstrand) har möte och beslutar sig för att de vill tillhöra en grannkommun istället. Då gäller det att den kommunen, innan man går med i den, har beslutat att inte dra VA-ledningar i det nya området och tvinga höga kostnader på de nya kommuninvånarna.
Nykvarn bröt sig ur Södertälje kommun för ett antal år sedan, och bildade en egen kommun. Du kunde ju ta kontakt med Nykvarns kommun och be dem berätta om hur de gjorde i praktiken. (Kanske måste man först bilda en egen kommun och kort därefter ordna en kommunsammanslagning med en kommun som man ”står ut med” att tillhöra. Dvs man tar det i två steg. Det måste finnas jurister och stadsvetare som kan detta)
Ett par söndagstips. Sverige är ett ganska fritt land, trots allt, om man utnyttjar det maximalt. En hel del går att göra.
Andreas Eklund
____________________________________________________________________________________________________
Andreas
KOmmunen gick ut med enkätförfrågan 2010? om vilka typer av avlopp och vilken dricksvattenförsörjning vi har på de 10 områdena längs Köpings norra MÄlarstrand. Man skriver också att nya lagar gör att nuvarande avlopp inte kan godkännas.
I samma brev så frågar man fastighetsägarna om de är intresserade av kommunalt vatten och avlopp och att man skulle sätta igång om man fick fler än 50% som var positiva.
Förre än 50% ville ha någon annan läsning än de de hade då.
En ny förfrågan gick ut 2? år senare. Då skrev man att om kommunen drog fram vatten och avlopp till en punkt på områdena så kunde hela föreningen ansluta sig för ca 100 000 kr/ fastighet. Om 30% ville så skulle man sätta igång. Avaret blev att förre än 30% ville

____________________________________________________________________________________________________

SKL
Minst 10 % av en kommuns invånare måste tydligen kräva en kommunal folkomröstning för att Köpings kommun ska bli skyldig att hålla en kommunal folkomröstning. Om minst 67 % av ledamöterna i kommunfullmäktige röstar emot en kommunal folkomröstning, så blir det ändå ingen omröstning…

https://skl.se/demokratiledningstyrning/valmaktfordelning/forstarktfolkinitiativfolkomrostning.367.html

____________________________________________________________________________________________

Kommunal folkomröstning, så gör man:

https://www.val.se/download/18.3017c9e61602fa11c02634/1513609768395/770_10_Manual_folkomrostning_mellan_val.pdf

______________________________________________________________________________________________

Nykvarn 20 år – Nykvarns kommun

http://www.nykvarn.se/nykvarn20ar.4.1cc4e1e416876fa3a8f1e900.html

Invånarna i Nykvarn, då en del av Södertälje kommun, höll en folkomröstning om att de ville lämna Södertälje kommun år 1997. De blev en egen kommun år 1999. (De fick dock stöd av Södertälje kommun, m.fl. )

______________________________________________________________________________________________________

Alliansen tar över makten i Göteborg:

https://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/alliansen-tar-%C3%B6ver-makten-i-g%C3%B6teborg-1.11141977

Med flera nästan lika stora politiska block, så måste Alliansen som är i minoritet förhandla och kompromissa om de vill behålla makten och få igenom sin politik. (Nå, de andra blocken är mindre och har ännu svårare att få igenom sin politik) Kul att partiet som kom till pga det stora missnöjet i Göteborg med politiker som stuntar i folkviljan, dvs Demokraterna, blev en av de största partierna i komminalvalet i Gtb 2018. Det visar att demokratin fungerar och att det straffar sig snabbt för politiker att vara maktfullkomliga och ”köra över” vad folk vill. Bl.a. S och M:s hantering av Projekt Västlänken var av typen: Maktfullkomlighet och ev. även korruption. Man har lyckats (hittills) driva igenom ett dyrt och logistiskt sett uselt infrastruktur-projekt.

Mvh / Andreas Eklund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *