Kommentarer skrivelse

Tyresö/Kalvfjärden

Hej
Hänvisa i skriften till regeringen och bostadsminister Peter Eriksson gärna till www.kalvfjardensvanner.se  som bevis på långvarigt engagemang från boende i Tyresö, där många har blivit av med sina hem och att alltfler ser det som en medveten ekonomisk utrensning av boende som inte har en miljon Kronor att betala kommunen. Ofta med hjälp av jäv i Mark och Miljödomstolen. Avloppstvånget får därmed en ny betydelse som politiskt verktyg att bli av med ”fattiga” (dvs de som inte kan betala nu upp mot en miljon för en obeställd (jämförelsevis sämre) sanitetstjänst från kommunen.
mvh
Carl

Dals-Ed Nössemark

Hej Anders.
Har haft alltför fullt upp…. men här är ett sent svar angående brevet till utredaren.

Vi här tycker att brevet skall skickas till betydligt fler relevanta personer som tex Peter Eriksson och ev folk hos olika myndigheter och miljönämnder.  Hur skall det bli en debatt om det bara skickas till en person?

Det mesta av brevet är förstås bra och tar upp viktiga aspekter, men en sak vänder vi oss bestämt emot. Det är att ni som alternativ till kommunala tvångsanslutningar föreslår minireningsverk för grupper av hus.

Vi anser att man då bara fortsätter på samma spår med ledningsnät och dyra konsulter och inblandning av div olika ”muppar” med olika grad av bestämmanderätt som bara krånglar till och fördyrar.

Även efter färdigställande lär det krävas dyra konsulttjänster och inblandning av kommunala förståsigpåare eftersom minireni gsverk kräver perfekt skötsel för att funka bra.  Tex i norge tvingas fastighetsägarna abonnera på dyr service och tillsyn av minireningsverken.

Nej, vi förespråkar  definitivt att man skall anv markbaserade lösningar med slamavskiljare och riktigt utförd infiltration/markbädd.
I vårt område och i hela sverige är detta det vanligaste alternativet och dom flesta har ju redan installerat detta. En del infiltrationer börjar ju bli gamla och behöver kanske uppdateras men det är ju bara småpengar i sammanhanget och jämfört med de flesta alternativ. Detta eftersom slamavskiljarna i regel finns och är fullgoda.

Minireningsverk och slutna tankar bara i speciella tillfällen där det kan vara befogat.

T.ex. Ridderstolpe kan ge anvisningar om hur det utförs för att ge bästa rening.

Vi borde alla försöka få det till att detta är den normala lösningen på landsbygden. Och det kräver varken ledningsnät eller energi för att drivas. Skapar heller inga grannfejder……..

Viktigt är att kommunerna utför en inventering av de befintliga avloppen i de föreslagna va-områdena. För om en inventering utförs och behövliga åtgärder utförs så har ju varken kommunala miljökontor eller länsstyrelsen någon möjlighet att tvångsansluta pga  miljöskäl eller hälsoskäl.

Det hotas med att länsstyrelsen annars kommer att kräva ännu större va-områden och ännu dyrare teknik. Men t.ex. i vårt fall har länsstyrelsen inte ens tänkt tanken på kommunalt reningsverk. Dom har inte gjort något som helst i frågan. Ändå hotas det med länsstyrelsen.  Detta misstänker vi var nog mest en påverkan från konsulter som ser stora inkomster under flera år, och lättledda miljökontor som kanske tror att allt som är dyrt är bra.
Bevisbördan för behovet av tvångsanslutningar ligger hos kommunerna och/eller länsstyrelsen. Om allt är inventerat och åtgärdat kan dom ju knappast hänvisa till varken miljö eller hälsoskäl.
Ja, det var våra synpunkter om skrivelsen.
VA Nössemark