SVT- Västernorrland/ Kraftig brand i reningsverk norr om Härnösand (och andra reningsverkshaverier)

Kraftig brand i reningsverk norr om Härnösand

Det har under onsdagsmorgonen brunnit kraftigt i Hemabs reningsverk i Norrstig mellan Härnösand och Älandsbro. Räddningstjänsten hade strax efter klockan sex precis fått fram första styrkan.

Strax före klockan sex inkom larmet till SOS. Några minuter senare hade räddningstjänsten anlänt till platsen.

– Det är en fullt utvecklad brand, det brinner kraftigt i en sida på fasaden. Nu håller vi på att bygga på med mer resurser och funderar på vad det kan innebära för fortsättningen, säger Thomas Hansson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Inga personskador

Vid 06.40-tiden hade branden spridit sig mot en takkonstruktion och våning två i byggnaden. Det är oklart om några människor finns i reningsverket.

– Vi har inte stött på några i alla fall. Men det är fullt släckningsarbete och vi har resurser från Härnösand, Ullånger och Kramfors på plats. Även värn från Viksjö samt en insatsledare, säger Thomas Hansson.

Inga personskador ska ha uppstått i samband med branden, säger räddningstjänsten strax efter klockan nio.

Brann ner

Byggnaden gick inte att rädda utan får brinna ner. Räddningstjänsten räknar med att vara kvar på platsen till strax efter lunch för bevakning.

– Problemet nu är att det är ett reningsverk. Fungerar inte det så blir det ju konsekvenser. Men det håller Hemab på att titta på nu, säger inre befäl Lars Hammarström vid 9-tiden.

I ett mejl meddelar Hemab att kunder i Norrstig och Älandsbro i största möjliga mån ska vara restriktiva med användandet av sina avloppsfunktioner.

Texten uppdateras- se länk ovan.


Webbredaktörens kommentar:

Det är väl bara att köra ut skiten i sjön och därefter gå ännu hårdare på små avlopp som ännu inte är anslutna till de kommunala reningsverken. För det fattar väl vem som helst att det är de små avloppen på landsbygden som leds ner i infiltrationer som är de stora förorenarna. Eller hur?

Liknande hände i Umeåtrakten, men då ett lokalt reningsverk brann upp. Samtidigt drev man från kommunen krav på att områdena vid mjölekusten utanför umeå skulle anslutas. Även brand i Vänersborg gjorde att reningsverket inte fungerade. Eller som i smedjebacken där reningsverket spydde ut stora mängder i sjön under ett halvår samtidigt som man drev och driver kommunal anslutning av Torrbo hos Kent m fl.
Fick ett brev från en för någon månad sedan. Från Kils kommun där hus i en dalgång skall anslutas till kommunalt VA. Detta eftersom sjön nedströms har dålig vattenstatus. Åkrarna i dalgången slamgödslas av Biototal. Ev med skit från reningsverket i Köping som kör det till Kils kommun.
Så visst är ovanstående analys riktig, trots ironin. Det är de små avloppen som anses vara de stora förorenarna och ge dålig vattenstatus. I alla fall så är reglerna från Havs och vattenmyndigheten sådana att kommunerna utser de små avloppen som de stora förorenarna. Detta trots att evidensbaserad forskning visar på motsatsen. Men myndigheten tycker så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.