Nyköpings hemsida/ Senaste nytt om vattenläckan

Nyköpings hemsida, se nedan efter kommentarerna.


Kommentarer:

Centrala Nyköping utan vatten idag pga stor läcka vid Stockholm Skavsta. De med egen brunn ä glada…
Tiotal skolor, fritids och 20-tal förskolor stängda idag och imorgon./ Mvh! Lars

Och så skall även landsbygdens husområden anslutas till det kommunala och avinstallera sina egna brunnar för att trygga en säker dricksvattenförsörjning även på landsbygden. Antar att vatten finns nu i tankbil inne i Nyköping, så att stadsborna kan känna sog trygga. Landbygdens folk tvingas köra in till tätorten för att hämta vatten. 
Hur kan man ljuga ihop en sådan historia utan att rodna!  /Anders
Vilka är de farligaste giften?
Nervgiftet botulinumtoxin är mest känt under namnet botox och för att kunna trolla bort rynkor. Det anses vara världens giftigaste substans – en miljon gånger giftigare än kobragift. Ett litet ”snapsglas” rent botulinumtoxin skulle kunna döda hela Sveriges befolkning, enligt Folkhälsomyndigheten. Mer krävs alltså inte för att lamslå Sverige eller en vattentäkt, eller ett sabotage mot en pumpstation eller liknande. Så hur tryggt och säker är då vår vattenförsörjning? Man skulle också kunna tänka sig att någon, såsom typ folkhällsomyndigheten fick för sig att hemligstämpla och medicinera befolkningen av en eller annan anledning den vägen, för ingeting i dagsläget tycks kunna vara osanolikt//MR
Observera att bakterien Clostridium botulinum producerar sitt toxin under anaeroba förhållanden. Kan t.ex. förekomma i vaccumförpackad makrill. Ett ex. är en busslast pensionärer som strök med efter en måltid med ovan nämnda i Amerika. Bakterierna dör alltså i närvaro av syre.

Ett säkrare alternativ är att använda koncentrerat Dioxin. En droppe konc. dioxin dödar allt liv i Vänern.
/ Kent L

Klipp från Nyköpings kommuns hemsida: 

Uppdaterad söndag 5 juni kl 17:55: Analys av provtaget vatten är påbörjat. Vattnet behöver fortsätta att kokas för användning till dryck och till mat, minst till torsdag förmiddag. Vattentankar står kvar och fylls på regelbundet.

Vattenförsörjningen är under söndagen stabil och vattentornet fylls långsamt upp. Alla hushåll har fått tillbaka vattnet.

Provtagning och analys påbörjad

Under söndagen togs de första vattenproverna som kommer att avgöra när kokningsrekommendationen tas bort. De första proverna analyseras nu, men det kommer att ta några dagar innan tillräckliga analyssvar kommer. Läs mer i nyheten om hur provtagning och analys går till.

Koka vattnet

Det är fortsatt viktigt att kranvattnet kokas om det ska användas till att dricka eller laga mat. Kokning av vatten kommer behöva göras i flera dagar. Läs mer om hur man gör samt vilka platser i Nyköping som är berördaTa del av frågor och svar.

Hämta vatten

Vattnet som hämtas i tankar behöver inte kokas. Här hittar du vattentankar.

Spara gärna på vattnet

Använd vattnet i kranarna till hygien, mat och dryck.

Frågor och svar

Finns här nedanför.

Information till invånare och företagare

Koka vatten som ska användas till att dricka och laga mat

Instruktion för hur man kokar vattnet. Informationen finns översatt till flera språk. Kokning av dricksvatten kommer att behövas i flera dagar. Vi meddelar när vattnet inte längre behöver kokas.

Hushåll som får sitt vatten från Högåsens vattenverk behöver koka det som ska drickas eller användas i matlagning. Observera att abonnenter längs överföringsledningarna också är påverkade och behöver koka sitt vatten. På kartan kan du se vilka områden som är berörda – Se karta.

 

Var sparsam med vattnet som finns i ledningarna

Här finns vattentankar

Förskolor och skolor öppnar som vanligt på tisdag

Så här arbetar Nyköpings kommun

Information till företagare

Generella tips och råd

Tips för att spola i toaletten

Hjälp en granne

Missfärgat vatten

 

Frågor och svar

Behöver vattnet kokas?

Ska jag vara orolig om jag har druckit (eller dricker) av vattnet?

Behöver jag söka sjukvård om jag blir dålig i magen?

Jag har kokat vattnet men känner mig lite dålig i magen ändå, behöver jag söka vård?

Kan husdjur dricka av vattnet?

Var finns det vattentankar?

Hur mycket vatten bör man hämta?

Vem får vatten först?

När fylls tankarna på?

När kommer vattnet tillbaka som vanligt?

Är verksamheter stängda?

Djurhållning

 

Relaterade nyheter

Lägesbild söndag förmiddag 5 juni

Förskolor och skolor öppnar igen på tisdag 7 juni

Koka vattnet

Barnomsorg för vårdnadshavare med samhällsviktigt arbete

Här finns vattentankarna 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.