UNT- Uppsala/ ”Det rör sig om årets största vattenläcka i Uppsala”

”Det rör sig om årets största vattenläcka i Uppsala”

Ett äldre rör av gjutjärn brast och orsakade nattens översvämning. Kommunen spårar upp läckor i rören genom att lyssna noga.

Vid översvämningen på Torkelsgatan under natten mot onsdagen läckte det ut ungefär 1 500 kubikmeter vatten vilket är lika med 1,5 miljoner liter. Det motsvarar den mängd vatten som ryms i 10 000 badkar.

– Det rör sig om årets största vattenläcka i Uppsala, uppger Erik Brekke, sektionschef för ledningsnät vid Uppsala Vatten.

Det var ett vattenledningsrör av äldre modell, tillverkat i gjutjärn, som gick sönder. Enligt Erik Brekke kan den här typen av rör ta skada av tjälen och brista. Det aktuella röret vid Torkelsgatan har en stor diameter, 200 millimeter, och utflödet blev därför kraftigt.

Gjutjärnsrören är från 1950-1970–talet och utgör en stor del av Uppsalas ledningsnät. De håller på att ersättas av mer tåliga rör i plast.

– Många vattenläckor ser inte allmänheten. Vattnet rinner ner i jorden utan att komma upp till markplanet, säger Erik Brekke.

Hur hittar ni läckorna?

– Med hjälp av flödesmätare håller vi kontinuerligt koll på rören. Det går då att se om vattenflödet genom rören fluktuerar på något onormalt vis.

– Upptäcks en misstänkt läcka skickar vi ut en läcksökare med en så kallad korrelator. Det är en apparat som används för att lyssna efter avvikande ljud i rören och på så sätt kan man lokalisera felet. I allmänhet hittar vi läckorna innan de orsakat några större problem, uppger Erik Brekke.

Drabbas en fastighet av vattenskador som beror på fel i kommunens ledningsnät kan det finnas vissa möjligheter till skadestånd.

Staffan Wolters


Bilen översvämmad – fick garaget för tre veckor sen

För bara tre veckor sedan fick Uppsalabon Pontus tillgång till ett garage vid Torkelsgatan i Uppsala. Hans bil, värd cirka 200 000 kronor, är i dag troligen förstörd till följ av vattenläckan i Kvarngärdet.

Under natten till onsdagen gick ett vattenrör sönder vid Torkelsgatan i Kvarngärdet och det blev en rejäl översvämning. Bland annat rann stora mängder vatten ner i ett garage.

När UNT kommer till platsen på onsdagsmorgonen syns en smutsrand längs garageväggen vilket avslöjar att vattnet stått halvmeterdjupt därinne innan det runnit undan.

Pontus, som inte vill ha sitt efternamn i UNT, har kommit till garaget och betraktar förödelsen. Där står hans BMW och när han öppnar bildörren blänker det av vatten. Det visar sig att bilgolvet är täckt av decimeterhögt vatten.

– Jag väcktes i natt och kunde bara konstatera att bilen troligen är förstörd, säger Pontus.

Han uppskattar bilens värde till runt 200 000 kronor men säger att försäkringen täcker förlusten. Vattnet har bland annat skadat bilens elsystem och ett par av strålkastarna lyser trots att bilen inte är igång.

Pontus berättar att han bara hyrt garaget i tre veckor.

– Det känns tråkigt att det blev så här. Om jag inte fått hyra garaget hade inte det här hänt mig.

 

2 kommentarer

  1. Det här är bara något vi får leva med i alla våra städer! VA-näten har eftersatt underhåll i kubik! Det handlar om 100-tals miljarder att åtgärda!

  2. Jag kom nu på en intressant kommentar! När det här anlades på 40- och 50-talen var Carl-Erik Romson ansvarig för dessa frågor i kommunen! Han var mycket god vän i min familj och hans personliga visningar av reningsverket vid Svandammen m.m. gjorde att jag blev civilingenjör på KTH på V-sektionen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *