Mailfundering: centralbanker och andra finansiella aktörer måste ta hänsyn till naturvärden när de fattar sina beslut

Ett lustigt sammanträffande apropå ”att köra över folk”. Hittade idag följande text där man just varnar för just det du tar upp. Naturen kan inte bara tas i anspråk hur som helst. Det kostar på, även ekonomiskt. Studien ”Time to integrate global climate change and biodiversity science-policy agendas” – publicerad I tidskriften “The Journal of Applied Ecology” – och publicerades inför – och på – klimatmötet COP26 I Glasgow handlar just om detta. Och för ett par dagar sedan kom nedanstående rapport.

I veckan kom en ny rapport från NGFS, Network for Greening the Financial System, ett nätverk där ett åttiotal av världens centralbanker och andra tunga finansiella aktörer ingår. Rapporten heter ”Central banking and supervision in the biosphere: An agenda for action on biodiversity loss, financial risk and system stability”. (min understrykning)

Och som titeln säger, det handlar om att centralbanker och andra finansiella aktörer måste ta hänsyn till naturvärden när de fattar sina beslut. Förlust av biologisk mångfald kan få stora ekonomiska konsekvenser och utgör en risk för ekonomisk stabilitet, slår rapporten fast.

Intressant att även kapitalet nu börjar ta sitt ansvar.

Bästa hälsning!
Ulf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.