BBlat- Köping/ Munktorp/ Vattnet tillbaka i Munktorp – men vattnet måste kokas

 

Köping/ Munktorp

Vattenläcka i Köping – många blev utan vatten

På onsdagsförmiddagen uppstod en vattenläcka på ledningen till Munktorp, det meddelades på Köpings kommuns facebooksida.

kommunens facebookinlägg meddelades det att reparationsarbete skulle starta 12.30, och att det beräknades ta tre timmar.

Under arbetet skulle vattnet vara avstängt för de boende i Munktorp, Macksta, Erikslund samt övriga som får får vatten via ledningen till Munktorp.

Vattenläckan var vid 15-tiden lagad. Kommunen informerade på facebook om att vattnet efter läckan kunde vara missfärgat, men att det vanligtvis försvinner om man spolar rikligt ett tag.


Vattnet tillbaka i Munktorp – men vattnet måste kokas

En vattenläcka under förmiddagen har orsakat problem med de kommunala vattenleveranserna till bland annat Munktorp under hela tisdagen.

Arbetet med att reparera läckan i vattenledningen, som upptäcktes i närheten av pumpstationen i Erikslund utanför Köping, har pågått under större delen av tisdagen.

Vid klockan 16.30 gick Köpings kommun ut med informationen att läckan fortfarande inte är lagad. ”Munktorp, Erikslund, Stäholm och Köpings ridhus är utan vatten på grund av en vattenläcka. Ledningen lagas just nu. När vattnet släpps på igen måste du koka vattnet”, skriver Köpings kommun på sin hemsida.

På onsdagsmorgonen meddelad Köpings kommun att det åter var vatten i kranarna och att kokningsrekommendationer kvarstår tills kommunen har fått tre godkända vattenprover.

Vattnet måste kokas på grund av att det finns en risk för bakterier i dricksvattnet. Läs mer här på Livsmedelsverkets webb: https://www.livsmedelsverket.se/…/nar-du-maste-koka…

En del missfärgningar förekomma när vattnet varit avstängt men det är bara att spola tills vattnet blir klart.

Vattnet ska kokas tills vi har fått tre godkända vattenprover. Första provet är nu taget och vi provtar med jämna mellanrum för att vara säkra.

Köpings kommun kommer att göra rent vattenledningen så fort den är lagad – någon prognos om när detta kommer att vara avklarat finns ännu inte.

”Vattnet ska kokas tills vi har fått tre godkända vattenprover. Vi börjar ta prover så fort vattnet släpps på i ledningarna igen och provtar med jämna mellanrum för att vara säkra”, skriver kommunen på hemsidan.

Vattentankarna med dricksvatten finns uppställda vid ridsskolan, Sorbygården och på multiplanen vid Senstavägen/Tallbacksvägen.

Vattenläckan medförde att Munktorpsskolan blev utan vatten. Situationen blev så ohållbar att eleverna skickades hem vid lunchtid – dock efter det att barnen fått mat. Mat kunde lagas sedan vatten körts med tankbil till skolan.

Skolan har beredskap för att meddela föräldrarna om barnen måste stanna hemma även under onsdagen. Grundskolechefen Pär Ellmin råder vårdnadshavare att lämna av sina barn som vanligt imorgon till Munktorpsskolan, om de inte har fått information om annat.

Läs mer: Livsmedelsverket förklarar när dricksvatten måste kokas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.