Bblat/ Kommunen orubblig – vändningen i Sömsta ändrar inte VA-planerna

Kommunen orubblig – vändningen i Sömsta ändrar inte VA-planerna

Köpings kommun har inte slagit in på en mjukare linje när det gäller anslutning till VA-nätet. Det säger Köpings tekniska chef, Christer Nordling, till Bbl/AT.

För ett år sedan släppte kommunen kravet att sommarstugorna på Stora Aspholmen ska ingå i det planerade VA-området vid norra Mälarstranden. För en månad sedan fick pensionären Kjell Svanström i Sömsta besked att han slipper betala 300 000 för en anslutning till en tomt med ett garage på.

De här lättnaderna innebär att sommarstugeägarna vid norra Mälarstranden börjat hoppas på en svängning i Köpings kommuns hittills så strikta tillämpning av Vattentjänstlagen. Bbl/AT har frågat förvaltningschefen, tillika vd:n i Västra Mälardalens Energi och Miljö (VME) Christer Nordling om fler lättnader är att vänta.

Finns det anledning för fastighetsägarna där att hoppas på en kursändring från Köpings kommun när det gäller vilka som tvingas in i VA-nätet?

– Nej, om man ser på fastigheten i Sömsta så var det ju så att fastighetsägaren satt med två separata fastigheter. En med ett bostadshus och en utan. Har man inget boende på en tomt så kan man slippa anslutning.

Vad betyder det för fastigheterna vid norra Mälarstranden?

– Jag kan inte förhållandena där i detalj, men vi utgår från lagstiftningen och de flesta tomterna där ute har bostäder, så där kommer vi inte att göra undantag.

Det har länge spekulerats i att regeringens utredare av vattentjänstlagens tillämpningar kommer att föreslå lättnader i kommunernas tillämpningar. Finns det ingenting i utredningsmaterialet hos regeringen som gör att ni känner att ni ska avvakta med utvidgningen i nuläget?

– Nej det hörs ingenting alls därifrån. Då måste vi hålla oss till den lagstiftning som finns i dag.

Nyligen berättade vi i Bbl/AT att fastighetsägare i Dåvö överklagar besluten att spränga i berg för att dra VA-ledningen i anslutning till vägar. Vad har du för kommentar till det?

– Jag har inga kommentarer till det. Vi utgår från de lokala förutsättningarna för att hitta de lösningar som är bäst ekonomiskt.

Men markägarna hävdar ju att de kan spara 1,5 miljoner åt kommunen genom att ledningarna dras i åkerjord i stället – har ni då hittat de bästa förutsättningarna?

– Jag har fullt förtroende för mina projektörer. De är proffs på det här.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *