Välavlönat folk som naturfundamentalister, och deras möjlighet att strypa försörjningen till gårdar, och köpa deras fastigheter när de är till salu.

Fick ett mail som jag berörde mig med stort obehag:

En granne berättade att de köpt tillbaks ett torp utanför Hedemora, Dalarna, som släkten haft tidigare. Hon har då upptäckt hur sammanhållningen i bygden har minskat eftersom ”naturfundamentalister” med bra löner letar rätt på sällsynta arter i skogarna som anmäls till avverkning, varvid anbuden blir låga om de alls får avverka. Skogsägaren får dåligt betalt och klarar inte av kostnaderna för sin gård, byggnaderna förfaller och till slut säljer de. Då dyker naturfundamentalisterna upp igen och köper gården till en bra penning. Med sina lönearbetesinkomster konkurrerar de ut dem som lever på lantbruk och stympat skogsbruk.

Jag vet inte hur omfattande det är men ett enda fall  är tillräckligt för att oroa mig och fundera över vad man kan göra.

Känner ni till agerandet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.