SVT Västerbotten/ Miljontals liter avloppsvatten har runnit ut i Skellefteälven efter elfel i pumpstation

Hej!

Läser alla era frustrerade inlägg. Här kommer ytterligare ett bidrag. Skrämmande att detta kan hända och att det inte åtgärdas direkt.

Men eftersom älvar är strömmande media och utspädningseffekten är hög så gör det väl inget att 100-tals kg fosfor förs ut i havet

Miljontals liter avloppsvatten har runnit ut i Skellefteälven efter elfel i pumpstation

/L


Kommentar: Det tycks vara helt ok att reningsverk kontinuerligt släpper ut en mängd föroreningar, och därtill bräddar. Ibland slår blixten ner i ett ställverk som gör reningsverket eller pumpstationen strömlös, men det är ingen fara då med miljontals liter avföring rakt ut i vattendragen, vattnet bryter ner ämnena, och är det sommar så kan man ju som är ganska vanligt vid Kungsholmen i Stockholm, sätta upp skyltar om badförbud på somrana pga bräddningar. Det som blir kvar i reningsverket av slam körs sen ut på åkrarna, där det sägs att inget kommer sen ut i sjön, oavsett hur mycket det är, om slammet glider ner i ån, som vid St Anna, eller läggs intill bäckarna eller läggs i cm tjocka lager över 100 000 tals m2, eller dumpas i gruvhål eller i våtmarksmossar som i Graninge, eller som Stockholm gör- kör skiten till Aitikgruvan i Gällivare och lägger skiten runt om gruvhålet på varpstenshögarna för att ” återställa” naturen.

Men det är ju klart att små enskilda avlopp förorenar mycket mera. Där tas ju skiten emot i slutna tankar, förbränns, eller hamnar på torrdassets tunna och grävs sedan ner, eller går ner i marken i en infiltration. Även om marken är 1 miljard gånger bättre än vatten på att bryta ner avloppsprodukterna, så är det ju klart att man politiskt, från Havs och vattenmyndigheten, och från svenskt Vatten och från kommunerna anser att de små avloppen är de stora förorenarna i Sverige. Men bevisa det kan de inte, inte med sunt förnuft, eller med evidensbaserad forskning, utan bara med regelverk och med domslut, vilka tvingar de små avloppen fastighetsägare att bygga om avloppen eller tvångsanslutas till kommunala reningsverk, för då blir det ju så mycket bättre, i alla fall för kommunernas ekonomi.
För det är väl ekonomin vi skall rädda, miljön och klimatet var väl bara svepskäl. Eller?

/Anders Segerberg, webbansvarig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.