Bblat/ köping/

Marken under gamla Ekos Järn renas med värme och gassug

180 kilo farliga klorerade lösningsmedel ska bort ur marken innan människor kan bo i området där Köpings Armaturfabrik och Ekos Järn funnits. Kommunen har gjort en upphandling och snart inleds arbetet med att värma jord och lera till närmare 80 grader.

… Hon förklarar att metoden har många fördelar framför att schakta bort den förorenade marken. 5 400 ton jord och lera skulle med den metoden behöva fraktas till en mottagningsanläggning, vilket skulle kräva 15 000 liter lastbilsdiesel och resultera i tillhörande koldioxidutsläpp. Då skulle ändå 25 procent av föroreningarna bli kvar, eftersom det är svårt att gräva nära själva armaturfabriken….


Kommentar

Här förklarar kommunen att man måste minska på koldioxidutsläppen genom att slippa gräva. Samtidigt kör man avloppsslammet på ung samma mängd årligen, iväg till åkrar norr om Karlstad, bla Kils kommun, där slammet sprids på åkrarna.

På åkrarna i Tränsta/Hallstahammar så körde Biototal lika mycket avloppsslam från Katrineholms reningsverk, urskiten av invånarna där under ett halvt år. Transporterna gjordes av mer än 150 lastbilar med släp.

Men för dessa körningar med avloppsslam som är förgiftat av vägvatten, industrivatten, vatten från sjukhus och biltvättar så talar man om att man sluter kretsloppet från land till stad och åter till landet. Ja, produkterna kommer tillbaka men giftiga, och med stora transportinsatser. Lika stora som vad man anser att man vinner i CO2 utsläpp när man renar marken och värmer den till minst 75 grader. Undrar hur gasolen påverkar CO2 utslåppen och vilka mängder som släpps ut?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *