SVT- Halland/ Han använder regnvatten till både toalett och tvättmaskin

Han använder regnvatten till både toalett och tvättmaskin

UPPDATERAD 
PUBLICERAD 

När vi spolar våra toaletter eller tvättar våra kläder går stora mängder rent dricksvatten åt. För Stefan Leander i Tvååker innebar den torra sommaren 2018 att brunnen med dricksvatten torkade ut. Då tog han saken i egna händer och nu använder han istället regnvatten både i toaletten och i tvättmaskinen.

– Ett sånt här system skulle man kunna utveckla och sätta i hyreshus, säger han.

Åtgärden har lett till övervägande positiva konsekvenser enligt Stefan, något som P4 Halland var först att rapportera om. Stefan påpekar att de genom metoden nu lyckats spara på grundvattnet genom att inte använda så mycket rent dricksvatten.

– Det borde fler tänka på, det är så onödigt att spola ut rent vatten, säger Stefan Leander.

I klippet visar och berättar Stefan Leander om konstruktionen och hur han använder regnvatten i sitt hus.

Se även de övriga länkarna. 


En något uppgiven kommentar: Kommunen kommer nog att ansluta denna man till kommunalt VA system med hänvisning till att avloppet inte duger och kan förorena sjö eller hav. Alternativt så döms anläggningen ut av en miljöinspektör pga av att den är för gammal eller saknar luftningsrör, eller att ritningar på anläggningen saknas och att kommunen hittar inte dem, även om tillstånd givits för flera årtionden sedan. Så brukar tyvärr hända runt om i landet.

/Anders, Webbredaktör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.