SVT Värmland/ Småhusägare kritiska till kommunens miljöarbete

Småhusägare kritiska till kommunens miljöarbete

Att ha enskilt avlopp vid sin stuga kan bli en riktigt dyr historia. Det vet paret Bjerkman utanför Sunne. När kommunen inspekterade deras avloppsanläggning i våras fick de en riktigt kalldusch.

Ami och Ronny Bjerkmans hus i Ivarsbjörke stod färdigbyggt år 2012 och avloppet, en infiltrationsbädd från det tidigare huset, blev enligt paret godkänt. Men när Sunne kommun i våras påbörjade tillsynen av enskilda avlopp i området, blev Bjerkmans avlopp underkänt. De var tvungna att välja att åtgärda problemen och det hela slutade med ett nytt minireningsverk för närmare 110 000 kronor.

– Som icke vetande avloppsmänniskor så att säga, var det chockartat från början till slut. Det var halva våra besparing som vi tänkte ha som buffert när vi blev pensionärer. Det kändes verkligen inte bra, säger Ronny Bjerkman.

Kan få dispens

I kommunen finns 1 200 små avloppsanläggningar som kontrolleras löpande. Många småhusägare har fått sin gamla avlopp underkända och fler kommer det bli. Avloppsbyte kan bli kostsamt men det finns möjlighet att begära dispens, till exempel förlänga tiden för att hinna åtgärda problemen. Mycket gamla personer som lever ensam i ett mindre hus behöver inte heller åtgärda avloppen.

Från fall till fall

I en sammanställning som Sunne kommun gjort framgår det att 30 procent av småhusägarna i kommunen själva har valt att åtgärda avloppen, 27 procent har fått kommunalt avlopp och en procent har fått utsläppsförbud.

– Varje anläggning är unik och ska bedömas utifrån sina förutsättningar men vi följer de allmänna råden. Hittills har de ärenden hos oss som överklagats stått sig, säger Lotta Gunnarsson, mark- och byggchef, Sunne kommun.

Forskare kritisk

Det är riktlinjer från Hav- och vattenmyndigheten som kommunerna följer vid sina kontroller för att minska fosforutsläppen och minska övergödningen av sjöar, vattendrag och kustvatten. Men det finns forskare som anser att kommunernas jakt på miljöbovar bland småhusägarna är fel, eftersom miljöpåverkan från de små enskilda avloppen är mycket liten.

Bidrag för avloppsbyte

Paret Bjerkman är upprörda över hur kommunernas miljöarbetet slår hårt mot de enskilda småhusägarna samtidigt som miljönyttan inte är särskilt stor. De skulle att kommunerna lyssnar mer till forskarna och att det bedrivs ett mer långsiktigt arbete med statligt stöd.

– Det finns de som får bidrag till solceller, varför skulle man inte kunna få bidrag till avlopp, säger Jonny Bjerkman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *