VLT/ Insändare: Bristen på vatten ett akut problem

Insändare: Bristen på vatten ett akut problem

I Mexico City kapar fattiga människor vattenbilar eftersom de är så desperata efter vatten.

Akviferer* jorden runt börjar sina. Ett exempel är Ogallala-akviferen under High Plaines i centrala USA. High Plaines står för 20 procent av USA:s jordbruksproduktion. Du som är lite äldre har säkert hört om Dustbowl och John Steinbecks ”Vredens druvor”? Det var förra gången som vattnet inte kunde pumpas upp längre. Dåtidens teknologi innebar att vattnet pumpades upp av de ikoniska vindsnurrorna. Efter andra världskriget kom nya pumpar som kunde dra upp vatten från större djup och området kunde odlas upp igen.

Men om cirka 30 år kan inte ens dagens pumpar få upp mer vatten. Då beräknas akviferen ta slut. Det går åt 2 300 liter vatten till en hamburgare och 3 700 liter vatten för att producera en biff. Företagen som producerar billigt nötkött med hjälp av vatten från Ogallala-akviferern betalar ingenting för vattnet.

I Amazonas finns det en ”flod” i luften som skapas av skogen, från träden avdunstar vatten och organiska föreningar frigörs, som gör att det regnar. Så transporteras vatten till storstäderna, men befolkningen i storstäderna förstår inte detta och använder inte sin makt till att bevara skogen. Skogen är som ett hjärta som pumpar runt vattensystemet.

Brasilien har näst flest nötkreatur i världen. Bojkotta nötkött, både brasilianskt och europeiskt som fötts upp med brasilianskt foder!

Vill du ha mer detaljer se dokumentären ”Dagen då vattnet tar slut” på SVT-play.

CD

* En akvifer är en geologisk bildning som lagrar grundvatten med så stor lagringskapacitet och så stor genomsläpplighet att grundvatten kan utvinnas ur den i användbara mängder. I en akvifer kan det finnas ett eller flera grundvattenmagasin. (källa: Wikipedia)

Red.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *