Råvarubrist- hur påverkar det Sveriges VVS och infrastruktur

Sveriges VVS och infrastruktur

Hej alla ! Vill göra er uppmärksam på läget då allt fler leverantörer och tillverkare nu har problem med att skaffa fram råvaror till sin tillverkning och till sin produktion, vilket gör att leverantörerna får problem med att få fram varor till sina kunder, och vidare till konsument och slutanvändare. Bara virkespriset för tryckimpregnerat virke har i år stiget med över 72% och flertal leverantörer utöver har fått begränsat sitt utbud på grund av Bl.a. Corona restriktioner och nya politiska beslut, bygghandel t.ex. får inte köpa in mer av specifik vara, än vad de köpte förra året från huvudleverantör och från tillverkare, som inte heller tar in några nya kunder.

Detta innebär tex för bygghandeln i Linderöd som i år endast får handla in 3 pallar med OSB skivor från huvudleverantör, då de inte beställt mer förra året p.g.a. att de tidigare även kunnat handla in billigare restpartier utöver vad de tidigare beställt från sin huvudleverantör, detta för att de aktivt försökt maximera sina vinster, och erbjudande till sina kunder på specifik vara, och därför i år endast tillåts inhandla 3 pallar OSB- skivor, varav nu endast 8 st skivor återstår, såvida de inte kan inhandla någon annanstans. Detta kommer även drabba VVS branschen som tidigare varnat om brist på avloppsrör tillverkade av plast, vatten ledningar, etc. då det råder brist på själva råvaran för tillverkning av färdig produkt. Tillverkarna kommer inte kunna leverera, då efterfrågan på marknaden är större än vad de har möjlighet att producera.

Detta kommer så klart påverka möjligheterna att både reparera, förnya vårt Svenska infrastruktur, då det gäller avloppshanteringen, och att kunna uppnå ställda miljömål. Samt då även fördyra, och även nu då de akuta åtgärder som måste genomföras. Man har tydligen nu bitit sig själv i svansen? Och som om detta inte skulle räcka? Så ger man sig nu även på den Svenska cement tillverkningen och jag fick i dagarna följande pdf från Cementa / Sydstens ledning som jag bifogar. Läs och begrunda allvaret och även följande länk nedan. Något verkar nu gå riktigt fel? Och som många nog redan vet, håller även ett cementrör i många många år. Och risken är överhängande och avsevärd att ett enskilt avloppssystem nu kan skjuta i höjden då det gäller både tillgång och pris. Och att reparera ett bristfälligt läckande infrastruktur skjuts på oöverskådlig framtid //MR

https://cornucopia.cornubot.se/2021/07/all-svensk-cementproduktion-stoppas-den.html

Brev till kunder maa Cementas täkttillstånd i Slite 2021-07-12

/MR


Kommentarer:

Ja detta är bara början. Oljan ska ju fasas ut så då får vi ingen plast heller. Undrar hur det är tänkt. Rör av papp lär ju inte fungera. Nu är ju kommunerna i akut behov av att byta ut läckande rör.
A
_______________
Oj då…. tänkte inte på det… Många jobb som kommer att hotas. Jag jobbade i 10 år på A-betong. Strängbetong är ett annat företag som tillverkar byggelement av betong. Och det finns mängder av småtillverkare runt om i Sverige som tillverkar rör, gångbaneplattor, betonghålsten etc.  Ökad import blir följden.
__________________
Ja vi får väl se hur det går med cementet.Plasten kommer vi ha kvar Ingen tvekan Oljan kommer vi avveckla fram till 2040-50 och behålla ett raff  och börjar vi nu så kommer det funka. men vi måste se till att oljebolagen betalar för omställningen det finns fortfarande både tid pengar kunskap men frågan har vi viljan.😁
__________________
På Länstyrelsen Skånes verksamhetsberättelse plan och mål kan man även läsa om att Skåne ska vara fosilfritt 2021. Altså redan I år? Sverige gör sig allt mer beroende av import och säkerställer allt mer av vinsterna hamnar utanför Sveriges gränser., Inte ens potatis är vi självförsörjande med, Och på våra bästa åker arealer bygger vi numera Infrastruktur både för vägar och parkeringsplatser samt bostäder och köpcentran, så att allt flera utlänska bolag ska kunna sälja sina produkter och säkerställa sina vinster. Utöver det är vi även netto betalare till EU.
Har Sverige verkligen råd till detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *