Lagring av elenergi som amoniak är framtiden

Hej!

På de digitala lantbruksdagarna i Brunnby, Västerås, 8 juli ställer vi ut ett koncept som vi kallar Triple Win. Välkommen att läsa mer om Triple Win på följande länk:

https://agtechchallengeonline.com/exhibitor/triple-win/

Om Du trycker på pilen under ladan med soleller så visas en film som förklarar konceptet.
Rösta gärna på Din favorit.

Triple Win bygger på att vi använder ammoniak som energibärare och bygger upp ett energilager genom att tillverka ammoniak från överskottsenergi från solceller eller vindkraft.

När el sedan behövs på nätterna eller vintern så används bränsleceller som ger el när de matas med ammoniak. Om mycket stor effekt behövs under korta tider, t ex för att ladda flera elbilar snabbt, så kopplas bränslecellerna till ett batterilager, som kan laddas under längre tid och sedan ge tillräcklig effekt till laddning av elfordon under kort tid.

Jag behöver väl inte nämna att ammoniak har stora fördelar såsom en av de volymmässigt största industrikemikalierna och lång hantering inom lantbruksbranschen  En viss volym flytande ammoniak driver ett fordon uppemot sju gånger så långt som samma volym flytande väte. En viktig orsak är att ammoniak övergår till flytande fas redan vid 5-10 atmosfärer eller Bar medan väte måste komprimeras till 200-700 Bar, dvs uppemot 70 gånger mer. Detta ger stora energiförluster.

Det är bättre att ändra ”Om Du deltar i omröstningen (före kl 17:00) så kan Du vinna ett pris”

Till

”Rösta gärna på Din favorit.”

Vänliga hälsningar!

Lars

_________________

Lars Hylander

Stora Prästgården (Gamla Uppsala)

754 40 UPPSALA

Tel: 070-415 37 32

<Kungsgarden@telia.com>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *