SVD/ Fritt fram att bada för stockholmare

Fritt fram att bada för stockholmare

Bajsvatten har satt stopp för badsugna stockholmare – men på fredagen kunde avrådan att bada hävas. På Tanto strandbad firades beskedet med flera dopp i solen.

Två vänner hoppar i från bryggan. Vattnet är ”friskt”, kanske hörs någon svordom.

– Det smakar inte bajs i alla fall, säger badaren Otto Laidwa.

Stockholm har blivit en badstad igen, vilket P4 Stockholm kunde berätta på fredagen. Förra veckans stora skyfall ledde nämligen till att dagvattenbrunnar svämmade över och gjorde att avloppsvatten riskerade att läcka ut i Stockholms sjöar och vattendrag.

Staden kunde inte garantera vattnets kvalitet och gick därför ut med en avrådan från att bada vid stadens badplatser.

Bakterier i avloppsvatten kan orsaka sjukdomar, bland annat magsjuka och diarréer som båda orsakas av e-coli-bakterier.

Avrådan har gällt för hela Mälaren och även mindre sjöar som Flaten och Trekanten, men efter att staden under veckan tagit flera prover är det återigen grönt ljus för att hoppa i plurret.

– De flesta bad har bra resultat, så det är inga problem. En del bad i innerstaden har fått lite förhöjda bakteriehalter, men det är inget som ligger över gränsvärdet för otjänligt, säger miljöinspektör Jerzy Slazak till SR.

Trots den goda nyheten blir Erik Silfver skeptisk när han blir påmind om den tidigare avrådan. Han tittar ner i vattnet.

– Jag blir mindre lockad nu. Med tanke på att vattnet var tillräckligt smutsigt i går för en varning undrar jag hur det är i dag. Jag blir kanske inte lika entusiastisk.

Men likt sin kompis hoppar han också i. Faktum är att han redan förra veckan badade ”hela jävla helgen”, trots kommunens avrådan.

– Min syster sa det till mig, men hon tycker alltid att vattnet är orent här. Så det är lite ”vargen kommer”. Helst undviker jag ju saker som man inte borde göra, men det beror också på hur rationell man är den dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *