Svd/ Fler kommuner avråder folk från att ta ett dopp

Fler kommuner avråder folk från att ta ett dopp

Regnovädret betyder att badplatser på flera håll i Stockholms län är otjänliga. Stockholms stad liksom kommunerna Nacka, Lidingö och Värmdö varnar för bad, efter att avloppsvatten läckt ut.

Solen gassar, ett bad kan kännas lockande.

Men flera kommuner varnar. ”Vänta med att bada – risk för otjänligt badvatten!” Så skriver Värmdö kommun på sin hemsida.

Även Stockholms stad avråder helt från bad, liksom kommunerna Nacka och Lidingö som också varnar för ökad mängd bakterier i vattnet.

Orsaken är att avloppsvatten har släppts ut delvis orenat, efter det kraftiga regnovädret.

– Vi avråder från bad i hela staden. Stockholms vatten har förklarat att vi har problem, säger Monika Gerdhem, chef för hälsoskyddsavdelningen på miljöförvaltningen, Stockholms stad.

Hon fortsätter:

– Blir det för mycket vatten in i systemet läcker det ut över hela staden. Det är kontaminerat vatten som innehåller e-colibakterier som kommer ut direkt i Mälaren, säger Monika Gerdhem.

Finns det någonstans det är säkert att bada?

– Det kan jag inte svara på. Vi har inte provtagit än, säger Monika Gerdhem.

Hon förklarar att alla Stockholms officiella bad, 31 olika badplatser, ska provtas på måndagen den 31 maj och provsvar väntas i mitten eller mot slutet av veckan.

– Innan de svaren kommit vet vi ingenting.

Stockholms stad varnar alltså för bad i hela Mälaren, men även bad vid mindre sjöar som Flaten, Drevviken, Trekanten och Långsjön finns med på varningslistan.

Nacka uppger på sin sajt att provtagning sker 7 juni, innan dess är det klokt att avstå från bad.

Frågan är hur långt bort från Stockholm badsugna ska bege sig för att bada säkert?

Även Lidingö kommun varnar för bad och skriver tydligt på sin sajt att det är Henriksdals reningsverk i Stockholm som släpper ut delvis orenat vatten. Varningen gäller längs med hela södra ön, inklusive Käppalabadet, då strömmarna leder vattnet dit. ”Även hundar bör undvika att få i sig av vattnet”, skriver kommunen.

Givetvis känner vattenflöden inte av några kommungränser. Och när det gäller mindre sjöar kan dessa vara förenade med varandra via vattendrag. Vissa sjöar gränsar till fler kommuner, ett exempel är Drevviken.

Skrubba strandbad i Drevviken finns med på Stockholms stads varnings­lista, och sjön ligger delvis i Tyresö kommun. Men Tyresö har inga varningar på sin hemsida.

”Vi har inga rapporter om problem med vattenkvaliteten efter regnen. Dock testas inte badplatserna förrän i juni”, skriver kommunens fritidschef Stefan Fridén i ett sms-svar till SvD.

Om det finns några ställen som inte är allmänna bad och där det går att bada kan inte Monika Gerdhem svara på.

– Många platser kan vara kontaminerade, men det är ogörligt att provta hela stan, säger hon.

Monika Gerdhem förklarar att hela avloppsledningssystemet hänger ihop, och bräddningspunkter, ställen där orenat vatten släpps ut, finns runt om i hela staden och på väldigt många ställen.

– Var bräddning sker vet inte jag. Stockholms vatten vet fråga dem, säger Monika Gerdhem.

Stockholm vatten har avloppsreningsverk i Henriksdal och Bromma, som tar emot avloppsvatten från drygt en miljon människor och industrier i Stock­holm och Huddinge, men även från Haninge, Nacka, Tyresö, Järfälla, Sundby­berg och Ekerö.

Alexandra Fleetwood är pressansvarig på Stockholm vatten. Hon säger att hon inte kan inte svara på frågor om badplatser, eftersom det är en fråga för kommunernas miljöförvaltningar.

Var finns dessa bräddningspunkter där orenat vatten har släppts ut?

– Det kan jag inte svara på. Vi är mitt uppe i en process att hantera detta. Vi behöver en vecka för att sammanställa allt, säger Alexandra Fleetwood.

Fortsätter Stockholm vatten att släppa ut orenat vatten?

– Det är delvis eftersläpningar när man bräddar, så det kan fortsätta sippra lite, säger Alexandra Fleetwood.


Så funkar bräddning

Bräddning är en normal säkerhetsfunktion för att vattenledningarna inte ska bli överfulla. Om avloppsvattnet inte skulle kunna brädda ut vid kraftigt regn riskerar vattnet istället att tränga bakåt i ledningsnätet och upp i golvbrunnar och därmed orsaka översvämningar inne i fastigheter. Här finns information om bräddning.

Källa: Nacka Kommun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *