Omni/ Gift i vattnet – kommunalt bolag hålls ansvarigt

Gift i vattnet – kommunalt bolag hålls ansvarigt

Det kommunala vattenbolaget Ronneby miljö och teknik (RMT) ska betala ersättning till invånare i Kallinge efter att det blivit känt att vattnet varit förorenat med högfluorerade kemikalier (PFAS). Det meddelar Blekinge tingsrätt.

Det förorenade vattnet har kunnat spåras till det brandskum som under många år användes när flygflottiljen F17 övade brandsläckning. Kemikalier sipprade ner i grundvattnet och till den vattentäkt där Kallingebornas vatten hämtades.

Totalt 165 invånare har stämt Ronnebys kommunala vattenbolag, men utan att precisera några skadeståndskrav i kronor och ören.

Relaterade länkar:

Tingsrättens pressmeddelande (www.domstol.se)

165 PFAS-drabbade kräver skadestånd – i dag kom domen (Sveriges Television)

Herman Afzelius: ”Handlar inte om pengar, utan mer om vad som är rätt och fel” (TT)

Läs mer om Hotande vattenbristen på Omni


Här är PFAS-domen – vattenbolaget skyldigt att betala skadestånd

Ur kranarna flödade dricksvatten som var förorenat med högfluorerade kemikalier (PFAS). Nu är domen här Blekinge tingsrätt meddelar att det kommunala vattenbolaget i Ronneby är skyldigt att betala skadestånd till invånare i Kallinge som fått förorenat dricksvatten i kranarna…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *