Land/ Fortsättning om avlopp- svar från bägge sidor- fastighetsägare och miljöinspektörer

Redigerad 29 mars, kommentar inlagd. 


1:a artikeln om små avlopp: Land/ Avloppskoll? Här är råden du behöver


2:a artikeln i land

3 kommentarer

 1. Webbredaktörens kommentar:
  Talade med en man i dag. Hans bror jobbar med att köra reningsverksslam. Positivt för bonden som får betalt och körningarna ger jobb.
  Han inser mer än väl att slammet och gruset inte alls är bra, men vad göra.

  Dock hade han fått sin infiltration utdömd och behövde bygga om den som en sluten markbädd med fosforfälla. Detta för att en bäck rinner 150 m därifrån och vidare till en å.

  Han kallade myndighetsutövningen hyckleri.

  Han och många andra ser att myndigheterna ljuger.

  Det är också det som brevskörden till land vittnar om och när tv4 visade programmet stugupproret så har aldrig så många hört av sig därefter. /AS

 2. I Tidningen lands svarsartikel efter Roland Ekstrands artikel, så skriver en av miljöinspektörerna att de små avloppen är en punktbelastning. Det gäller inte när kommunerna breder ut slammet på åkrarna.

  LIte matematik får exemplet att framstå tvärt om:
  Till Tränsta i Hallstahammar i Katrineholm har levererats ett halvårs skit från ca 30 000 människor, 4300 ton och spridit detta på 1/2 km2, dvs 500 000 m2.
  Det blir 500 000 m2/ 30 000 människor = ca 17 m2 / person.

  För ett litet avlopp så går infiltration ut på 1500 m2- 3000 eller mer m2. Det är inte stadstomter på 700 m2 landsbygden.
  För ett 4 personers hushåll använt 100% i Coronatider, i st för 70% under vanliga tider, innebär det 1500m2/ 4 pers= 375 m2/ pers

  Att jämför med stadens slamspridning på åkern med 17m2/ pers. Dvs 22 gånger mer per m2 än för staden.
  HUr kan man säga att markretentionen gäller för stadens slamsprinding, men för små avlopp så räkns inte marken runt om med i anläggningen. En stenkista består bara av sten, inen mark runt om. Inte heller för en infiltration eller markbädd.

  Hur kan en miljöinspektör anse att stadens slamspridning inte är punktbelastning. Matematik är också enkel vetenskap. Bara för att det är stora ytor så duger inte resonemanget från kommunerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *