SVT- Jämtland/ Oro bland fiskare efter PFAS-larmet

Hej Anders,

Även om det inte är VA-industrin som producerar PFAS är det troligt att de är de som sprider det.
Bästa hälsning
Ulf

Oro bland fiskare efter PFAS-larmet

PUBLICERAD IDAG 05:30

Larmet om höga halter av miljögiftet PFAS i abborre och gädda runt Frösön och i Lillsjön har gjort många fiskare oroliga.

Rekommendationen är nu att endast äta 2-3 abborrar eller gäddor per år, fångade i Lillsjön eller runt Frösön. Även om inte så många fiskar abborre och gädda för att äta, så tycker Bruno Eriksson, ordförande i Jämtlandskroken, och Börje Jönsson från Jamttrollarna, att det är oroande.

– Det här känns ju absolut inte kul, och man undrar vad som kommer hända framåt. Det säger Bruno Eriksson.

– Abbore och gädda är bra fiskarter att starta med som ung, och kan man då inte äta fisken känns det lite meningslöst, säger Börje Jönsson.

I nuläget omfattar rekommendationerna bara abborre och gädda. De prov som gjorts på sik och öring i Storsjön visar så här långt inte på några alarmerande höga halter av PFAS. Anledningen tros vara att de rör sig över större områden och får i sig föda från olika delar av sjön, men mer studier ska göras under året.

– Det är sällan man fångar någon öring i Storsjön som ätit abborre. Små sikar däremot äter dom, så skulle man hitta höga halter PFAS i sik vore det ju riktigt alarmerande, säger Börje Jönsson.

Är du orolig att man kommer att hitta PFAS i fler områden?

– Ja det tror jag man kommer göra, säger Bruno Eriksson.

Hör mer i klippet ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *