SR- Ring P1/ Små utdömda avlopp, tvångsanslutningar och mänsklig tragedi speglat av den lilla människan Anna

Lyssna på ring P1 20 jan 2020. Inslaget finns 5m 20 sek in i programmet. 

Kent Leonardsson/Torrbo i Smedjebacken talade med Ring P1 och framförde vilket vansinne som kommunerna ägnar sig åt- att döma ut små avlopp pga att de av kommunerna anses stå för de stora föroreningarna i sjöarna, trots att det är tvärt om, och att kostnaderna för att bygga om utdömda avlopp eller att tvångsanslutas till kommunernas va system gör att människor går under ekonomiskt.

Kent belyser situationen genom att läsa en av Den lilla människan Annas texter. Hon tvingas efter 30 år bort ifrån sitt hem, där hon varit även som barn, pga av att hon inte har råd med att bygga om avloppet. Däremot har hon inte fått någon förklaring av kommunens miljöinspektör om vad som gör att anläggningen döms ut, mer än att luftningsrör saknas, något som inte krävdes då anläggningen byggdes, och som kan diskuteras om det påverkar anläggningens förmåga att rena och bryta ner föroreningarna. Dessutom har ytterligare en inspektör tittat på kommunen kartor och bedömt att hennes avlopp är rätt att döma ut. Fortfarande utan att kunna peka på några brister i anläggningen eller någon påverkan på miljö.


Flera ringde till Ring P1, se länk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *