SVD/ Sopimperiet gick upp i rök – ”en komplott”

Sopimperiet gick upp i rök – ”en komplott”

Champagnefester, prisregn och rosa bilar. Avfallsbolaget NMT Think Pinks framgångssaga slutade i en brottsutredning. Nu kan hela Stockholm känna lukten av sopimperiet som går upp i rök.
– Jag är utsatt för en komplott, säger före detta vd:n Bella ”Queen of trash” Nilsson…..

 

……I dag brinner resterna av företagsimperiet upp på en soptipp i Botkyrka. Bella Nilsson och hennes man misstänks för grovt miljöbrott i en växande polisutredning. Samtidigt varnar polisen för att avfall kan bli en av den organiserade brottslighetens viktigaste inkomster….

…..Anders Fredin beräknar att det ligger över fyrtiotusen ton avfall och pyr på hans mark. NMT-koncernen hade bara tillstånd att lagra tiotusen ton. Exakt hur mycket avfallet väger kommer aldrig att gå att fastställa eftersom det är på väg att förkolna…..

…..Affärsidén var att ta hand om spillmaterial från byggarbetsplatser och se till att det återvinns på ett miljövänligt sätt, så att byggföretagen slipper göra det själva. ….

…..Enligt SvD:s poliskällor omfattar misstankarna sammantaget hundratusentals ton byggavfall som grävts ner eller dumpats på fel sätt….

….

– Det finns starka skäl som talar för att den organiserade brottslighet på olika sätt engagerar sig i den svenska avfallsbranschen, säger Linda H Staaf, chef för Noa:s underrättelseenhet.

Fenomenet är välkänt internationellt. Paradexemplet från utlandet är den italienska maffian, som kontrollerat avfallsbranschen i Neapel i decennier. Illegal avfallshantering betraktas som den tredje största inkomstkällan för den grova organiserade brottsligheten, efter handeln med narkotika och vapen. …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *