f+/ BRISTERNA I INFRASTRUKTUREN Expert: Sverige faller sönder – kan snart inte garantera el och vatten

 


Vi beskriver ofta Sverige som ett väl fungerande land, men den här rapporten visar att det inte alls är sant

Även Sveriges vatten och avloppsystem står inför stora investeringsnivåer framöver. Det saknas långsiktig planering för hur investeringarna i vatten och avloppssystem ska finansieras i framtiden i tre av fyra kommuner i Sverige. Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten finns ett investeringsbehov på 23 miljarder per år, vilket är 7 miljarder mer än dagens investeringsnivå.

– Men det finns goda exempel på hur detta kan lösas. Bland annat i Danmark har en stor del av va-systemen digitaliserats för att på ett effektivt sätt kunna planera underhåll, upptäcka läckor och ta välinformerade beslut om investeringar i systemen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *