Flisaska får inte spridas utan stora restriktioner- om man inte sprider det på åkrar. Och ibland så vet man inte var askan tagit vägen! Ojdå?!

Uppdaterad 2021-01-12, publicerad 6 okt 2020

Hej Anders!

Pratade med miljökontoret i Uppsala förra veckan. Fick då höra att man lagt aska (tror det var från värmeverket) som underlag vid vägbyggen. Vägavsnitten registreras av planenheten och pga miljörisker ska man ha tillstånd för att göra något med dem. Dock är de borta nu utan att ha rapporterats och kommunen vet ej vem som gjort det eftersom det varit 2-3 byten av fastighetsägare. Ett exempel på vad som kan hända med ”bioaska”.

Hörde att nån trädgårdsexpert sa att aska innehåller så mycket gifter att man inte ska gödsla med det i trädgården. Gäller aska från barrträd, dvs det vi huvudsakligen har i Sverige. Det är omfattande restriktioner för att sprida denna aska i skogen för att få kretslopp. Det är lättare att få tillstånd för att sprida den på åkermark.

Min bror berättade att en slamentreprenör hade haft ett informationsmöte norr om Nyköping för något år sen för att övertyga bönderna att sprida slam, som flera gör. Tyvärr inga grannar som vågar/vill protestera.

Mvh! Lars


Kommentar

Biototal avser att i Hallstahammar blanda flisaska (kallas bioaska) med avloppsslammet. Detta avser Biototal att mixa ihop i Hallstahammar- när de får bygglov på den byggda 2 fotbollsplaner stora betongplattan. Se: Biototal- råvaror som kommer att användas


Kommentar:
Se detta program om flisaska: Ur askan i elden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *