Toalettspolning ger aerosoler som sprids i rummet, Compostera toaletten gör det inte

Tack webbredaktören …  här kommer ETT inlägg från den gamla gubben Calle, som aldrig levt med ett WC    för det kändes naturvidrigt och lite obscent att medvetet blanda dricksvatten med avföring …  förrän några månader sedan då vi köpte en gård i Skåne som inte hade någon “riktig toalett” bara två WC och ett avlopp som kopplats ihop med regnvattnet så att varje gång det spolades så luktade det illa i regnvattenbrunnen.
Sedan träffade jag en forskare på Lunds Tekniska Högskola, som lärde mig att snålspolande WC (läs vattenbesparande toaletter) störtspolar för att få ut kiss och bajs med så lite vatten som möjligt och det bildas då en vattendimma som består av aerosoler vilket är det största skälet varför COVID-19 smittar så effektivt genom luftburna virus i aerosoler (mikroskopiska vattendroppar som formar ett “moln” i WCt som kinetiskt har en spridning som kan fotograferas med speciella kameror … men enklare och snabbar, KAN VI KÄNNA MOLNET SOM EN KALL DIMMA MOT BAKEN OM VI SITTER PÅ WCT OCH SPOLAR … SITTANDE.
Wow … panik i Svenskt Vatten som lever lyxigt på att bygga rör för WCn för avloppen behöver WC betydligt mer än WC behöver avlopp.
Så eftersom virus inte låter sig öronmärkas är det ingen som kan säga var de kommer ifrån: hostande COVID patienter ? nysande skolbarn ? Eller en allmän toalett med fläkten i taket som för oväsen men bara drar upp COVID-molnet i höjd med besökare.  Så om maninte har träffat någon som har COVID kan man ju tänka tillbaka på om man besökt en allmän toalett t.ex…. När jag skrev till Folkhälsomyndigheten bom detta blev det knäpptyst för de liksom nyhetsorgan vill inte sticka ut halsen om det visar sig vara fel.  Men om det visar sig att det är rätt så undrar alla varför de inte varnat allmänheten ?!?! ?! !

Men nu är vi varnade och inte bara det, om kommunala myndighetspersoner  fortsätter att tvinga oss att ha WC och avlopp utan att varna oss kan de åtalas för mord  eller åtminstone Vållande till annans död!

Här är checklistan
Ny information om smittväg för COVID-19:

Primär smittöverföring av COVID-19 sker genom aerosoler vid hosta, nysning, kraftfull sång och tal med s-ljud  … känt.
Avföring kan ha aktiv COVID-19, inte bara skal …  nu känt.
WCspolning bildar aerosoler och s.k. lågspolande toaletter kan vara värst … störtspolar för att få ut allt med en liten vattenmängd. Då blir kollisionen mellan spolvatten och stolens innehåll, kraftig.
Det bildas då ett “moln” av aerosoler som når ut ovan WCt.
https://phys.org/news/2020-06-flushing-toilets-clouds-virus-containing-particles.html?fbclid=IwAR3zm9TfKS9LNHWuWafv6raOfS8Rn1YnXDnEjC0DoarvL5xZTx5AUZ9FjOc
Badrumsventilation är felaktigt oftast placerad upp i taket så att aerosoler dras upp genom den zon som människor vistas i
I Allmänna toaletter med flera olika besökare spolas och sprids molnets innehåll sekundärt av dålig ventilationsdesign  som är legio!
Alla kan testa sitt eget WC för aerosoler: Spola WCt med nytt vatten och tillsätt en kapsyl Klor för denna test:    Spola WCt medan ni sitter på stolen … ett aerosol-moln kan nu kännas som en kall dimma mot baken…
“Spola försiktigt” säger ett Lab i Kina https://edition.cnn.com/2020/06/16/health/flush-toilet-spray-coronavirus-wellness-trnd/index.html
Kan detta vara skälet till den mystiska “översmittan” i äldreboenden … eftersom virus inte är öronmärkta, vet vi ju aldrig med säkerhet var de kommer ifrån. Ibland spolar inte föregående besökare, som lämnas till nästa användare.
Äldre människor som är rörelsehindrade lutar sig ner mot WCt när de spolar och kan förbli stående mitt i “aerosolmolnet” ?
En lösning på detta är att undertrycksventilera toaletter så att all luft sugs ner i toaletten och upp över tak. Vissa toaletter är redan konstruerade på det sättet. Man kan addera en sådan funktion till existerande system men inte enkelt.
Lunds LTH har en avd. för aerosolforskning som vore utomordentligt lämplig för denna undersökning
Med det nya varianten Covid från England kan detta spridas 70% snabbare
Varför media tystar ned detta är svårt att förstå?  Man borde åtminstone varna för möjligheten även om man inte “tror” på det … åtminstone bör de som går på allmän toalett ta med sig ett munskydd som har skyddseffekt mot aerosoler (lättare än att försöka blockera virus).

Gamla Gubben Calle, civ.ing
tidigare SNV-F.
Tidigare i ungdomen Miljöattaché,Wash DC


Hej,
Jag lyckas inte svara alla i mejllistan, så därför bara dig och Anders!

 

Som Du påpekar borde vi ta reda på mer kring aerosoler och hur plausibelt de kan sprida smitta!

För att inte missa någon smittspridning via vattenspolande toaletter, kan de vakuumspolande också behöva undersökas. Speciellt de som finns på stora flygplan, där många personer uträttar sina behov i ett mycket litet utrymme. Av ljudet att döma blir det ju en väldig fart och det kan som sagt i kombination med högt placerad ventilation lyfta aerosoler till huvudhöjd. Alla vakuumsystem har ju ett utlopp för den utgående luften, som rimligen medför att en mängd aerosoler kommer ut i omgivande luft. Detta bör också undersökas för att beroende på virus livslängd inte fungera som en spridningsväg.

Likaså på tågvagnars vakuumtoaletter, trånga och vart tar aerosolerna vägen?

 

Sedan har vi de varmluftstorkar som finns på ett flertal toaletter (vissa har då ej heller pappershanddukar). De mindre kraftfulla blåser under längre tid, än de med jet-fläktar som man sticker ned händerna i och luften formligen sveper bort vattnet, med resultat att det blir en mängd aerosoler i det s.k. hygienutrymmet.

Funderar
Kurt H

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *