Avfallshanteringens utveckling- Varför deponeras inte pengar hos länsstyrelsen för företag likt Think PInk och Biototal?

Hej alla och God Jul.

Såsom det här med avfallshantering har utvecklats så borde det tillkomma en lagändring som förhindrar uppkomsten av bolag typ Think Pink och Biototal. Jag vill minnas att på den tid när man fortfarande kunde få lov att öppna en grustäkt, så skulle det deponeras en stor summa hos länsstyrelsen i förväg för att garantera ett återställande av marken. Jag ser här i Småland hur ett företag som heter Alvex hämtar avfall hos olika företag. Naturligtvis får företagen betala för tjänsten och Alvex säljer allt användbart material till återvinningsindustrin eller till fjärrvärme. Sen blir det en till synes osäljbar blandning av allsköns skit kvar och detta läggs bara upp i enorma högar på ett industriområde. Här byggs således upp ett enormt negativt lagervärde.
Det finns alltid risk att ett företag går i konkurs, säljs eller hamnar hos någon oseriös köpare/målvakt. Och då är risken stor att det blir skattebetalarna som får betala saneringen. Så har det varit på nedlagda glasbruk, förkromningsindustrier etc. där marken har förorenats.
Således borde finnas en depositionsavgift motsvarande vad ett slutomhändertagande kan beräknas till för de mängder som företagen hanterar.

Nu en fråga till er alla. Det har mest talats om Biototals anläggning i Tränsta. Men tydligen är man på gång på fler platser i Sverige. Vilka känner ni till? Hur långt har de kommit i tillståndsgivning etc.

//Arne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *