DN/ Gifterna från fluorvallorna försvinner aldrig

Gifterna från fluorvallorna försvinner aldrig

Om två år kommer fluorvallor inom skidsporten förbjudas men skadan är redan skedd.

– De här ämnena påverkar människan och finns kvar för evigt, säger Anna Kärrman, kemist och forskare på Örebro universitet.

…..– Fluorämnen från vallade skidor transporteras genom jordlager och ned till grundvattnet och kan spridas, de stannar inte bara i skidspåret. Hamnar de i en dricksvattentäkt kan fluorämnena gå rakt igenom de konventionella reningsmetoderna och vi får det i oss via dricksvattnet i kran, säger Kärrman.

…. PFAS är samlingsnamnet för cirka 5.000 industriellt framställda kemikalier som kan påverka immunförsvaret, något som blivit högaktuellt nu i covidsammanhang då de sänker responsen för vaccinationer. PFAS påverkar hormonsystemet och kan vara reproduktionsstörande.

I experimentella studier på däggdjur har forskare sett negativa effekter på levern, blodfetter och uppkomsten av tumörer.

…Man har klassat att den här typen av kemikalier är så pass skadlig för miljön och för vår framtid. Om vi inte agerar nu så kommer vi i framtiden ha miljarder i årliga kostnader per land bara i att hantera hälsoeffekterna. Redan i dag lägger man otroligt mycket pengar på att rena dricksvattnet och förbättra förorenade områden, säger Kärrman.

……

● Studier i populära skidområden i Norge visar att daggmaskar har halter av högfluorerade ämnen som är upp till 30 gånger högre jämfört med maskar i parkområden i centrala Oslo.

● Vissa ämnen transporteras vidare i vattendrag och via jordlagren ner till grundvattnet.

● Högfluorerade ämnen kan via dricksvattentäkter även hamna i människors kroppar……

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *