Kissa ej i badvattnet- komplement/ Att kissa i sjön är inte alls bra- vad händer förklaras.

Hej! Sprang på följande info som lite komplement till Arnes artikel ”kissa ej i badvattnet”. som sammanställts och delges nedan, detta Kan vara bra att känna till som lite extra argument att lägga till Arnes artikel

På Tångbloggen har professor emeritus Lena Kautsky försökt visa med siffror att båtarnas toalettavfall faktiskt inte bara är en droppe i havet. I genomsnitt är det två personer på varje båt. En person kissar ungefär 1-2 liter per dygn och varje båt är ute ungefär fem dygn per år.

560 000 fritidsbåtar utan toalett, med två personer ombord som är ute i fem dygn, producerar tillsammans 8.4 miljoner liter urin. Av landets omkring 700 000 fritidsbåtar, har bara 140 000 båtar toalett ombord (som ska tömmas i hamn). Om de här båtarna verkligen tömmer sitt  avfall i hamn är svårt att kontrollera och åtskilliga seglare uppger att det aldrig är kö till avfallsanläggningarna i hamn.

Ett experiment från Stockholms universitet visar tydligt att havet inte är oändligt när vi blir kissnödiga ute på sjön. Bara tre deciliter urin kan göda tusen liter vatten med giftiga alger. Försöket gjordes vid Askölaboratoriet i Trosa Skärgård, 2017. Fyra stora tankar fylldes med 1 000 liter vatten från närmaste vik i Östersjön. En tank lät man vara opåverkad och i resten hälldes 3 dl, 6 dl och 12 dl urin. 12 dl urin motsvarar ungefär vad en vuxen person producerar på ett dygn. I varje tank hängde man också ner en tofs av algen grönslick, en vanlig alg som ofta klär klippor i skärgården.

Efter en vecka kunde man jämföra vattnet i tankarna. I kontrolltanken var vattnet fortfarande helt klart, medan det i tanken med 12 dl urin, var starkt grönfärgat och så grumligt att bottnen inte gick att skymta. Algtofsen i tanken med urin hade växt sig övervägande större och tätare. När algen Cladophora glomerata frodas färgas vattnet grönt vilket tydligt syns i den mest övergödda tanken, den med en urinhalt av 1,2 promille (alltså 1,2 liter per tusen liter vatten).

Utöver våra fritidsbåtar så lek även med tanken lågt räknat att ytterligare 200 000 människor och som badar i havet vid högsäsong varav tio procent kissar i vattnet. Det skulle i så fall genererar ofattbara ytterligare 4000 liter ren urin rakt ut i badvattnet (2 dl urin per person och urinträngning). Vi har även badande i flertal av våra svenska insjöar som även här skulle kunna räknas in. Totalt finns det omkring 2500 badplatser i hav och sjöar. Av dessa är 436 så kallade EU-bad. Det är bad som kommunerna måste registrera eftersom de förväntar sig ett stort antal badande. ( En strand kan generera mer än 1000 badgäster /per dag).

(Om en del av dessa dagliga toalettbesök istället skedde på land – långt från vattnet – skulle detta minska utsläppen med samma mängd).

Ovan är ett problem? Som betydligt lättare och billigare med större miljöpåverkan går snabbt att lösa, än att tvinga enskilda bygga om sina utsläpp som enbart sker till mark långt från närmsta vattendrag. //MR

 

Utöver: Begrunda följande! ”Hur är effekten på miljön, med alla de extra familjemedlemmar som vi har ??”

I Sverige finns 1.160.000 registrerade katter och 784.000 registrerade hundar (2012 siffor).Utöver, 77 000 kaniner, 14 000 marsvin, 43 000 hamstrar, 43 000 fåglar, 7 000 möss och råttor.

En genomsnittlig hund, i Amerika, äter 180kg kött och 105kg torrfoder varje år. Tyvärr har jag inte siffror för Sverige, kanske vi har mindre hundar här?. I Danmark är siffrorna att jämföra med Amerika. Från mängden av mat, påverkar en hund miljön med samma mängd växthusgaser som två stora SUV bilar. En katt påverkar miljön som en liten bil.

Vattenmiljö? När beräkningen av bakterie från enbart hundbajs i bäck, floder och sjöar finns med i beräkningen, är miljöpåverkan även större än så. I Kanada stod hundarna för 50% av alla bakterier i vattnet. Bakterieinhållet i hundbajs är farligt för människor.

Katten är inte oskyldig den heller, kattbajs innehåller samme bakterie som hundbajs och även om katten är mindre, har katten ett annan påverkan. Det vanligaste material i kattlådan är lera, som inte är biologisk nedbrytbart. Och varje år dödar katter ca 40.000.000 fåglar.. Vi tycker att husdjur är fantastiska, hundar och katter har en positiv påverkan på många människor. Dessutom dödar våran katt också möss och håller gnagare borta. Så vad är priset för en duktig gårdskatt? Gör hennes avtryck på jorden tillsamna med våra övriga husdjur lika mycket skada som vårt?

Frågorna är komplexa och diffusa – kanske ska vi bara börja tänka högt och prata mer ? //MR


Hej igen!

Ville bara uppmärksamma på en sak som jag talat om tidigare och som är väl känt sedan rätt lång tid, – vadå? Jo att fosforn är inte det stora problemet i havet. Nu börjar det äntligen glunkas om att det är kvävet det handlar om, vilket professor Ulf S vid Askölaboratoriet presenterade för många år sedan. Vilken betydelse kommer det att ha när det når fram till våra politiker/myndigheter?

Men vi sitter väl på pottan i alla fall, trots att reningsverken inte alls klarar att ta hand om kvävet.

// KL

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *