Hallstahammar- Tränsta/ Besök vid Biototals skitplatta och brev till en nationell tidning

Ämne: Besök vid Biototals skitplatta

Hej alla!

Jag och en kollega, Markus, besökte skitplattan på David Edeens åker vid Tränsta igår när vi åkte hem från ett uppdrag att studera förorening av kvicksilver utanför Västerås.

En eloge till Patricia, Kicki m fl som försöker få stopp på Biototals och David Edeens miljöbrott, såsom att dumpa flera hundra ton avloppsslam direkt på åkern utan tillstånd eller anmälan till miljökontoret. Miljöinspektören, som lovat att komma till plattan, kom aldrig. Däremot kom en karl i en stor, svart SUV vid 18-taget och fotade oss, körde sen bort till ett vägkors något hundratal meter bort, där han stod i nån kvart. Vi fick en otäck känsla av Amerika och oegentligheterna med anledning av garveriet (?) som förgiftade dricksvattnet i en liten stad i  Kalifornien för några decennier sedan med krom (VI).

Nedan mejl jag skickade till en nationell tidnings redaktion

Mvh! Lars

________________________________________________________________________________

Brev till en nationell tidning

nn

Igår besökte jag en 12000 m2 (>1 ha!) stor betongplatta man byggt ute på bördig åkermark för att mellanlagra avloppsslam från reningsverk. Plattan är så dåligt byggd samt utan bygglov, så lantbrukaren som tar emot slammet får inte använda den. Istället lade man i början av denna vecka ett par hundra TON avloppsslam direkt på åkern, 5 m från en mindre bäck.

Samtidigt har de närboende tvingats bygga markbäddsanläggningar för sina enskilda avlopp.

Jag frågar mig var finns rimligheten när miljökontoret i aktuell kommun förelägger enskilda hushåll till oproportionerligt dyra anläggningar för avlopp från ett enda hushåll, medan avloppsslam från en hel stads årsproduktion tillåts läggas vid bäckens kant direkt på åkern!

Vore intressant om Ni med sunt förnuft kunde ta upp dilemmat med de moderna avloppen, där städerna använder vår viktiga åker som avstjälpningsplats för sitt avfall i form av kemikalieförorenat avloppsslam.

Vad säger Du om det? Ring gärna.

Vänliga hälsningar!
Lars Hylander

En kommentar

  1. Hej Lars. Det var trevligt att träffa dig och Markus igår. Synd bara att det var under så tråkiga omständigheter. Du ska veta att vi uppskattar ditt engagemang mycket. Ni fick ju dessutom ett litet smakprov på hur Edeen härskar här ute. Han åker förbi vår gård var och varannan dag och man kan ju undra hur många av hans hejdukar som gör samma sak.
    Vi är mycket tacksamma att ni tog er tiden att komma förbi igår.
    Med vänliga hälsningar, Kicki och Patricia. Vi skickar med en hälsning till Markus också.
    /Kicki

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *