1.En upprörande historia / 2.Kräv märkning av mat som odlats på slamgödslad mark


Värpinge slamdepå

En upprörande historia 

I de områden i Sverige där man odlar mycket spannmål sprids också mycket avloppsslam. Ett sådant område finns i närheten av Köping.

Detta är en allvarlig plåga för många som bor i närheten. Slamleverantörerna bygger exempelvis plattor på marken och kör ett stort antal lastbilslass med slam från avloppsreningsverken till plattorna. Där bygger man upp stora berg av avloppsslam.

   Det sprids en vidrig stank över dessa områden och man kan vänta att miljögifter sprids till luft och vatten i enlighet med ”entropilagen”. Detta plågar de som bor i denna trakt.

En kvinna – Patricia Larsson Leo – bor i Tränsta, inte långt från Köping. Hon är djupt förtvivlad över sin livssituation nära de stora och giftiga slammängderna. Familjen plågas av andningssvårigheter.

Hon skriver själv om detta och ingen kan vara oberörd över hennes plågor. Hon säger:

”Hej!
En liten uppdatering från helvetet:
Jag är totalt jävla nedbruten psykiskt, jag får panikångestattacker över att öppna mejlkorgen av rädsla över att det ska stå någonting om avloppsslam och har därför inte mäktat med att läsa någonting. Jag har dock lusläst vartenda beslutsprotokoll från Hallstahammars kommuns bygg- och miljönämnd. Döm om min förvåning när det återigen börjades köras slam till David Edeens åkrar på Uppsala i Hallstahammars kommun igår och även idag. Åter igen samma procedur som förra gången, öppna, dubbla stinkande flak på osaltade och ovattnade grusvägar. David Edeen har inte föranmält dumpningen av skiten till kommunen, vilket torde vara ett miljöbrott. Jag har lusläst vartenda protokoll från bygg- och miljönämnden och det finns inget beslut taget i frågan som jag har kunnat ha chans att överklaga.

Enligt miljöinspektör Gun Skarin ska ingen föranmälan inkommit till kommunen, utan David Edeen och resten av gänget på Biototal får husera bäst fan dom vill utan att några åtgärder tas. Hallstahammars kommun bollar över till Köping som bollar vidare till Hallsta.

Länsstyrelsen kan ingenting göra eftersom det inte finns något kommunalt beslut att överklaga och slutligen bollar polisen över allt till Hallstahammars kommun som anser att “det är ju bara lite gödsel”. 900 ton ska det tydligen röra sig om den här gången
och med tanke på hur mycket mer skit dom körde hit förra gången så lär det i verkligheten röra sig om betydligt större mängder.

Min familj lider av andningssvårigheter på grund av all slam, stank och damm som transporterna rör upp när de går igenom vår gårdsplan. Jag drabbas av total panik, hopplöshet och blir helt psykisk nedbruten av stanken och maktlösheten och önskar bara att jag kunde få slippa ifrån detta vedervärdiga liv jag lever.

Så jag bestämde mig för att lägga mig mitt på vägen framför nästa  bajsbil som kom och vägrade flytta på mig tills några anhöriga släpade iväg mig. Antingen kör idioterna ihjäl mig, vilket jag ser som en bonus, eller så får de hitta en annan väg att dumpa sitt skit tänkte jag.

Nu hoppas jag att fler följer mitt exempel och gör uppror. Jag har försökt den skriftliga och byråkratiska vägen och den har inte hjälpt mig ett dugg. Jag tänker fortsättningsvis ställa/lägga mig i vägen för varenda skitbil  jag ser som kör förbi mitt hus. Jag vädjar ännu en gång till er som bor i närheten om förstärkning. För inte en jävel bryr sig om ett psykfall som ligger mitt i vägen utan det kommer bara sluta med att det kommer en ambulans och låser in mig på psyk. Finns det däremot fler som kan backa upp mig blir det en helt annan sak, det samma gäller polisanmälningarna.

Förra gången var det bara min familj och en annan person som anmälde, vilket resulterade i ingenting. Utredningen hamnade på hög, bortglömd någonstans eftersom utredaren flyttade. Precis som med klagomålen till bygg-och miljönämnden. Det var samma två parter som drev på där också och som fick avslag, vilket vi sedermera har överklagat till länsstyrelsen och som nu är under utredning. Vi behöver vara fler som driver på.

Är det någon överhuvudtaget som är intresserad att göra någonting av detta och få stopp på David Edeens tyranni får ni hemskt gärna hjälpa mig, för jag är totalt nedbruten som människa och klarar inte mycket mer.

Patricia Larsson Leo

Tränsta”

___________________________________

Kräv märkning av mat som odlats på slamgödslad mark

Artikel i ETC om hälsoriskerna med slamspridning av allmänläkaren Bertil Hagström (Med Dr, för Föreningen Läkare för Miljön). “Kräv märkning av mat som odlats på slamgödslad mark”

Gunnar Lindgren
Starrkärr 210, 446 95 Älvängen
Tfn 070-5679054
gunnar.lindgren.mail@telia.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *