Landets fria/ Ökat tryck på enskilda avlopp i sommar

Ökat tryck på enskilda avlopp i sommar

– Läckage från enskilda avlopp med dålig rening bidrar till att brunnar och badsjöar förorenas, säger Anders Mårtensson, vd för VVS-fabrikanternas råd och samordnare för Aktionsgruppen små avlopp, i ett pressmeddelande….

….”Lagarna behöver ändras”

Inte alla håller med i problembeskrivningen som VVS-fabrikanternas råd presenterar. Lars Hylander, forskare i miljöanalys vid SLU, och med mångårig erfarenhet av studier kring avloppssystem, har i ett flertal debattinlägg under de senaste åren svarat på just dessa krav…..

…..Kommunernas jakt på enskilda avlopp är ett slag i luften, säger också Lars Hylander till SVT i en intervju 2018:

– Det är definitivt en felsatsning, ska man göra något med avloppen så ska man se till att man får ett ökat kretslopp.

Han påpekar också att dagens avloppskrav är en miljardindustri och en guldgruva för branschen. Lars Hylander tycker dessutom att myndigheternas krav på landsbygdsbefolkningens avloppsanläggningar är respektlös.

– Det är en minoritet i samhället som bor på landsbygden med enskilda avlopp, de är svagt organiserade och har inte den juridiska kapaciteten, säger han, till SVT.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *