SVD/ Experter: Lätt att fuska med avfall – ”snabba cash”

Experter: Lätt att fuska med avfall – ”snabba cash”

Giftmassor är en handelsvara och kontrollsystemen är lättlurade. Det säger flera miljöexperter som SvD talat med.

– Tillsynen är resurssvag och agerar räddhågset, säger miljöjuristen Margaretha Svenning.

Slussenprojektet, Getingmidjan, Nya Karolinska, Katarinaberget. Stora byggprojekt kräver inte bara enorma mängder byggmaterial. De skapar ett överskott av rivningsmassor som måste forslas bort.

– Här finns snabba cash att hämta för återvinningsföretagen. Det är nästan omöjligt för byggföretag och myndigheter att hålla koll på var de här massorna verkligen hamnar, säger miljöjuristen Margaretha Svenning.

Oseriösa aktörer kan tjäna stora summor på att ta emot farligt avfall och gräva ned det istället för att lägga det på deponi. Andra har en affärsidé som går ut på att blanda ut föroreningarna, så att gifthalten hamnar under gränsvärdet…..

….Men kontrollsystemen som Trafikverket och Slussenprojektet beskriver är lätta att kringgå, enligt Margaretha Svenning:

– Den statliga och den kommunala tillsynen är resurssvag och agerar ofta räddhågset. Tillsynen av avfallet är dessutom mycket personalintensiv och därför är det mycket svårt för byggföretag eller myndigheter att kontrollera var avfallsmassor verkligen hamnar, säger hon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *