DD/ VVS branschens VD (Anders Mårtensson) skriver: Kontrollera Dalarnas avlopp – för badvattnets skull. / Mailväxling

Dala Demokraten:  Mårtensson, VVS branschens VD skriver:
Kontrollera Dalarnas avlopp – för badvattnets skull

När fler svenskar semestrar hemma i år ökar belastningen på dåliga avlopp och sjöar och badvikar i Dalarna riskerar att drabbas av övergödning och smittspridning. För att skydda våra badvatten bör det bli obligatoriskt att besikta enskilda avlopp…….

……. Nu ligger bollen hos regeringen. Med avloppsdeklarationer får småhusägarna förutsättningar att ta ansvar för sina avlopp. Annars riskerar förorenade badvatten att förstöra semestern i Dalarna under många år framöver.

Anders Mårtensson

vd VVS-Fabrikanternas Råd

_____________________________________________________
Ovanstående insändare gav denna replik till svar i Bohuslänningen:

VA-branschen sänker miljö och klimatarbetet 

___________________________________________________________

Mailkommentarer
“Det är de små avloppen som orsakar att Östersjön är i så dåligt skick”
Svenskt Vatten som är avloppsindustrins intresseförening har utnyttjat det här ryktet som en del av “avloppsbedrägeriet”. Hur har det kunnat bli så fel ???.  Till att börja med, det finns naturligtvis inte några direkta rapporter från Svenskt Vatten som ger den här skeva bilden av enskilda avlopp!
Det är istället många saker som gör det till ett mass-bedrägeri: Avloppsindustrin kan inte vara så fruktansvärt okunnig att de skulle riskera löjet att påstå att det är de små enskilda systemen som är bovarna.  Men … det kan vara mycket värre än så.  Det kan vara att de medvetet håller det på ryktesspridarplanet för att slippa gå i svaromål, för sanningen ger inget försvar för hur industrin har utnyttjat ryktet: som ett odiskutabelt faktum som industrin har låtit kommunerna utnyttja då de vägrar att acceptera att ett stort antal fastigheter har tvångsanslutits till ett sämre kommunalt VA … dvs de är bara delar av hela “Avloppsbedrägeriet”.
Jag vill med en gång säga att jag har varit part i målet … på grund av Tyresö Kommuns partnerskap med avloppsindustrin har man där förbjudit alternativa lösningar som skulle vara mycket bättre för klimat, miljö, hälsa och oerhört mycket bättre för boende människors ekonomi. Jag och min hustru fick lov att sälja för vi inte hade råd att betala kommunens “bluff” krav på uppåt en miljon Kr för en tvångsanslutning som är verkligen urdålig för haven,  kommer att vara dålig för vår grundvatten,  dålig för vår lokala miljö och dess badvatten (vi har ett betydligt bättre system själva). fruktansvärt för de områden som är slamdeponier från Kungl. Huvudstaden, som dumpas i ex-gruvor i Norrland … vi såg inga fördelar med detta påtvingat avlopp, bara nackdelar som drev oss iväg från vårt hem!  Varför säger vi “bluff”? … därför att kommunen har skickat ut fakturor för något som många inte har beställt, inte vill ha, inte är lagstadgat, 
Så hur har avloppsindustrin ställt sig till de helt inkompetenta mät-tekniska sätt som bedrägeriet är uppbyggt kring, så vad gjorde de ???. I princip är hela den bedrägliga kampanjen uppbyggd på att man uppskattar vad som lämnar människors ändtram, googlar hur mycket och vad det består av och drar slutsatsen att det måste komma ut någonstans här och där … det är summan av kardemumman. MEN…
En man uppe i Norrland, Sven -Olof Jansson såg och tänkte bättre än alla kommunens tjänste-män/kvinnor.  Han följde sitt avlopp tills det anslöt till omgivningen och fann att hans avloppsvatten innan det lämnar hans ägor har blivit renat av marken så att det är tjänligt dricksvatten !
Det som borde ge fängelse åt kommunens medkonspiratörer,  bröt med Sven-Olof Janssons intuition och nu visar det sig att så här har det pågått  i hela landet … det är i sanning ett massbedrägeri i kommuners och svenskt vattens regi.
Så här är den stora frågan: Hur kunde det här bedrägeriet passera alla granskare och vakthundar, ingen (som kan räkna till 10) opponerade sig. Det är ju bara tur, att ämnet kom att granskas av en av de världsledande forskarna på “marken som renings filter”, Peter Ridderstolpe, som själv har blivit utsatt för bedrägeriet där han bor. Att docenten i miljöanalysLars Hylander som även han kan hamna i hårkorset för kommunerna som stödjer avloppsbedrägeriet.
Carl Lindstrom, civing
F.d. Naturvårdsverket, Forskn.
Även fd Miljöattaché, Wash DC, USA
________________________________________________

Here we go again AVLOPPSBEDRÄGERIET HÖJER RÖSTEN … IGEN.

Som en vattensjuk TERMINATOR vaknar avloppsbedrägeriet upp igen och igen, men den här gången har avloppsindustrin i alla fall haft Anständigheten att inte kalla sig för myndighet som kräver att alla underkastar sig överhögheten och pseudomyndigheten Svenskt [avlopps]Vatten.  Nu vill man rent allmänt säga i en betald annons att “eftersom vi inte har fått bygga det enda vi är bra på: massor av rör i marken och avloppsreningsverk och en tåglinje som skeppar slam till Norrlandsgruvorna … bara för det, har sjöarna blivit jätte”skitiga” och ni kan inte bada förrän vi har fått göra VÅRT [och snyft’  “vi har fått betala själva för den här annonsen”)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *