Hallstahammar-Tränsta/ Reaktion på förvaltningars och polis agerande när det gäller plastförpackningar nedharvade i åker, ser ut som sopåker samt slamhantering

Hela samhällssystemet är genomruttet. Inga myndigheter vill ta ansvar när klagomål förs fram eller när det går åt pipan, utan bollar bara problemen vidare till nästa avdelning och hoppas att man lyckas finta bort klagande medborgare på det viset.
Men fy dig privatperson om du köper en plastkasse i affären! Då är du en miljöbov och ska straffbeskattas!
Har du dessutom enskilt avlopp ska du tvångsanslutas och stå för hela kalaset själv, för tänk om det skulle läcka minimalt från ditt system, då är det ditt fel att Östersjön är övergödd och Torsken utrotas!
Men det verkar vara fritt fram för jordbrukare att bruka ner och sprida oerhörda mängder plast från sina ensilagebalar och annat skräp på åkermark.
Dessutom tjänar jordbrukare och slamspridarföretagen stora summor på att emot allt slam från det kommunala reningsverket som du var tvungen att ansluta dig till.
Nu har ditt slam blivit mycket mer förorenat bl.a genom allt industriavfall, tillsatta kemikalier i reningsverket, m.m ,än vad det hade varit om du hade fått behålla ditt enskilda avlopp. Därefter får företag och jordbrukare slänga ut flera tusen ton slam på åkermark och odla livsmedel i den giftiga sörjan. Att det sedan läcker ut miljögifter som sprids världen över och förgiftar människor och djur, att tungmetaller och plast förorenar jorden, att näringsämnen orsakar övergödning, och att människor och djur blir sjuka vid själva spridningen, det är ok för myndigheterna.
Det är ju tråkigt att det luktar lite illa bara, annars helt ok…
Bra system!
/Patricia
_________________________________________________________________
Svar på Patricias anmälan till polisen om plastspridningen som miljöbrott:

Håller med om vikten av att fler än en protesterar. Som driftsledare för olika lantbruk känner jag själv till hur enkelt det är att speciellt plastpåsar till gödsel blåser iväg om man inte medvetet strävar att ta hand om dem på korrekt sätt (återvinning). Storsäckar till gödsel och utsäde blir lätt liggande där maskinerna fylls. Plast kan även skräpa på annat sätt, t ex balgarn som numera vanligen är plast och som inte ruttnar som sisalgarnet gjorde.

Det är vanligt i Sverige att kor äter upp plastgarn och sen inte får ut det ur vommen, till men för kons hälsa. Därför samlar alla seriösa djurhållare numera in plastgarnen. I värsta fall leder det annars till att kon dör av förstoppning, vilket rapporterats från Indien, där skadade djur hade 30-60 kg plast, främst från plastpåsar. https://www.naturskyddsforeningen.se/sites/default/files/dokument-media/rapporter/Plastrapporten.pdf

Därför viktigt att ta bort bal-garnen när man skär av dem för att djuren ska komma åt hö, halm etc.

Mvh!
Lars Hylander

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *