DD/ Här är idén som gör regnvatten guld värt: “Vi kan slösa – det känns lyxigt”

Här är idén som gör regnvatten guld värt: “Vi kan slösa – det känns lyxigt”

Mjölkbönderna Emma och Samuel Johansson var bland de första ekobönderna i landet. Att arbeta hållbart har alltid varit naturligt för dem.
Nu får de miljöpris – för sin smarta idé att ta tillvara regnvatten.
– Den här gården är så långt ifrån dokumentärerna man sett på TV om djurhållning. Det finns goda exempel och dem ska man lyfta fram, säger Kristoffer Olerås, (C) i Säter.

Förra veckan uppmärksammades Världsmiljödagen på flera håll i Dalarna. Bland annat delade Centerpartiet i Säter ut sitt årliga miljöpris.

Det gick till mjölkbönderna Emma och Samuel Johansson på Fredrikslunds gård i Landa Backe. När de började driva kravgården 1998 var paret bland de första ekobönderna i Sverige. Att arbeta hållbart har alltid fallit sig naturligt för dem.

– Jag tänkte: Om jag ska bli bonde, så ska jag bli ekobonde, säger Samuel Johansson som är född och uppvuxen på den gamla gården.

Att driva ett ekologiskt lantbruk ställer höga krav och kommer med fler utmaningar då man inte tillåts använda konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.

I år gick Centerns Miljöpris till Emma och Samuel Johansson. Här tillsammans med partiets representanter Kristoffer Olerås och Östen Stenberg.
Bild: Hanna Schück

– Jag tycker att det är ett intressantare sätt att arbeta, man följer med naturen och är mer väderberoende, säger Samuel Johansson.

Sedan ett par år samlar paret regnvatten i en stor brunn. Med hjälp av takrännor rinner vattnet ned i den stora behållaren. När bassängen är full rymmer den 90 000 liter, aldrig har den sinat. Vattnet används bland annat till att tvätta ladugården med högtryckstvätt och att bevattna odlingar.

Brunnen hade stått tom en tid då man slutat att förvara kogödsel i den.

– Antingen river vi den eller så hittar man på ett nytt användningsområde. Vi har ju begränsat med grundvatten och ska vara rädda om det, säger Samuel Johansson.

Förra året byggde man ned vattenledningar som går till fyra olika kranar på gården.

– Det här vattnet är uppvärmt vilket är bra, grundvattnet man använder annars är mycket kallare, säger Emma Johansson.

Hon fortsätter:

– När vi är självförsörjande på det här sättet kan vi slösa med vattnet, man behöver inte vara försiktig, det är lite lyxigt, säger Emma Johansson.

Även i kohagen tar man till vara på naturens kretslopp. På gården finns 50 mjölkkor och lika många kalvar. I kohagen har man planterat fruktträd som ska ge skugga åt kalvarna. När korna bajsar under trädet bildas näringsrik jord som paret sedan kan skörda frukterna av.

Solpaneler på taken och ett eget avloppssystem är andra exempel på hur paret tar till vara på jordens resurser.

– Vi måste vara rädda om planeten, det måste finnas något för kommande generationer att ta över, säger Samuel Johansson.

Inom Centern i Säter är det tradition att på Världsmiljödagen dela ut pris till någon lokal verksamhet som bidragit till ett hållbart samhälle.

Var det svårt att utse en vinnare?

– Det kändes rätt självklart. Emma och Samuels arbete ligger verkligen i tiden. Vattenbrist har ju varit på tapeten de senaste åren och det här verkligen ett häftigt exempel, säger Kristoffer Olerås (C).

Han kommenterar lugnet och tystnaden.

– Det här är så långt ifrån dokumentärerna man sett på TV om djurhållning. Det finns goda exempel och dem ska man lyfta fram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *