Stärkt lokalt åtgärdsarbete – att nå målet Ingen övergödning SOU 2020:10
Publicerad
Utredningen om minskad övergödning genom stärkt lokalt åtgärdsarbete har lämnat sitt betänkande Stärkt lokalt åtgärdsarbete – att nå målet Ingen övergödning till regeringen.
Ladda ner:
Uppdraget ingick i arbetet med att nå miljökvalitetsmålet Ingen Övergödning, och ska därigenom också bidra till att nå delmål 6.3, 6.6, 14.1 och 15.1 i Agenda 2030. Utredaren skulle ta hänsyn till de tre hållbarhetsdimensionerna, det vill säga social hållbarhet, miljömässig hållbarhet och ekonomisk hållbarhet. Förslagen skulle också bidra till att miljökvalitetsnormerna för vatten- och havsmiljö följs.
Utredaren skulle bland annat:
- analysera drivkrafterna för lokalt åtgärdsarbete och ge förslag på hur dessa kan förstärkas,
- föreslå nya eller förstärkta styrmedel som leder till ökad användning av lokalt anpassade, kostnadseffektiva åtgärder,
- utreda förutsättningarna för att återföra näringsämnen från kustvatten och sjöar för att minska övergödningen,
- lämna förslag till etappmål som bidrar till genomförandet av miljökvalitetsmålet Ingen övergödning och behovet av ett stärkt lokalt åtgärdsarbete med beaktande av delmål 6.3, 6.6, 14.1 och 15.1 i Agenda 2030 och de tre hållbarhetsdimensionerna samt miljökvalitetsnormerna för vatten- och havsmiljö,
- utarbeta förslag till finansiering av föreslagna insatser, och
- lämna nödvändiga författningsförslag.
________________________________________________
Det är förbjudet att släppa ut avloppsvatten som inte har avletts och
renats eller tagits om hand på annat sätt så att olägenhet för människors hälsa eller miljön inte uppkommer.
Det är också förbjudet att släppa ut avloppsvatten från vattentoalett eller tätbebyggelse, om avloppsvattnet inte har genomgått längre gående rening än slamavskiljning, om det inte är uppenbart att utsläpp kan göras utan risk för olägenhet för människors hälsa eller miljön.
Slutligen är det förbjudet att anlägga en avloppsanordning utan att man fått tillstånd av kommunen eller gjort en anmälan till kommunen. “
Hur kan detta anses vara en godkänd avloppsanläggning?
Hur kan detta anses ske utan risk för människors hälsa eller miljön?
Om senare en mixningsanläggningen kommer till stånd på åkern, så blir detta den dagliga upplevelsen för de kringboende. När man bygger hus i närheten av reningsverk så är distansen till boende kraftigt tilltagen, alternativt så byggs dammarna in och filter används för att ta bort den mesta lukten.
Lämna ett svar