Nyköping/ Utdömd trekammarbrunn. Fann stenkista från 50 talet som fungerat utmärkt. Vad är problemet för myndigheterna?

Mail från en i va-i-tiden nätverket: 

Hej Anders,

Jag måste bara få berätta om vad vi hittade i helgen.

Korta versionen:
Två toaletter i ett hus, anslutna till en stenkista via två helt nergrävda betongkammare, har fungerar problemfritt utan slamtömning i 70 år.

Överkurs:
Osäker om du kommer ihåg mig och min dialog med Nyköpings kommun men nu har vi i alla fall grävt ner en trekammarbrunn och kopplat in det till de två husen på gården. På båda husen så går två avloppsledningar ut från husen som anslöts till avloppsanläggningen och vi trodde att allt var klart. Då visade det sig att vid ena huset så fanns två betongbrunnar nedgrävda precis utanför huset. När det undersöktes närmare så var två toaletter anslutna till dessa betongbrunnar som förmodligen går vidare till en stenkista sedan tidigt 50 tal.

Dessa brunnar har även missats vid förra renoveringen, 1979, då en trekammarbrunn anslöts till de två andra utloppen, som alltså bara är köksvatten och handfat. (Den trekammarbrunnen underkändes av Nyköpings kommun och därför fick vi lägga ner en ny anläggning.)

Två toaletter har alltså via dessa två kammare varit anslutna till en stenkista sedan 50 talet utan en enda slamtömning och det har fungerat utmärkt! (Locken till brunnarna låg minst en halvmeter ner i marken.)

Jag har väldigt svårt att tänka mig att en enda fosforatom från den stenkistan har tagit sig 1,5 mil till Östersjön under den tiden?

Det har m.a.o. fungerat som tänkt, med biologisk nedbrytning. Nu har vi dock kopplat på den tredje avloppsledningen från huset till den nya trekammarbrunnen.

Mvh/Torben Aldén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *