Hallstahammar-Tränsta/ Nu körs mixat avloppsslam från Katrineholm i Biototals försorg till bonden i Tränsta och skiten sprids på åkrarna. Stanken är vidrig.

Bäck till vänster om vägen, slam till höger.

    

Otäckt lastbil och slam högar på åkern

Damm över byn från slamspridning

Damm när slam dumpas

Damm när lastbil kör iväg

 

Ett smakprov på hur trafiken på den lilla grusvägen ser ut utanför mig.
Är det rimligt?
20200421_110541.mp4. Transport avloppsslam och mineralgödsel på åkrar som tidigare var KRAV odlade.
20200421_111250~2 1.mp4 Slamspridningmedtraktor

20200422_131543.mp4 Lastbilar som möts på den smala grusvägen.
_____________________________________________

Hej!

Igår var en helt förjävlig dag. David Edeen + Biototal har kört lastbilar med släp från morgon till eftermiddag fulla med avloppsslam och dumpat rätt ut på åkermarken, den som ligger vid plattan, intill bäcken som leder till Svennbybäcken (se foto). Vagnarna har körts helt öppna och otäckta, stanken har varit helt vidrig när bilarna kört förbi och det sticker i lungorna på ett obehagligt sätt när man tvingats att andas in skiten. Jag vill inte ens tänka på hur mycket pcb ,dioxin och andra miljögifter som spridits här bara vid transporten av slammet.

Jag har tidigare kontaktat KRAV och frågat hur de ser på David Edeens och Biototals slamhanteringsplaner och ifrågasatt hur han ska kunna driva ett ekologiskt jordbruk på platsen utan att kontaminering från avloppsslammet sker.

Det uppmärksammades av personer från KRAV som vidarebefordrade uppgifterna till företaget Kiwa som kontrollerar att KRAV’s regler efterföljs. När jag och fler med mig bevittnade att personer från Lisjö Säteri var ute och spred konstgödsel på Uppsalagärde, rapporterade jag det till personen som utreder ärendet. Jag nämnde också att flera grannar några dagar tidigare hade sett att lastbilar från Ragn-Sells kört ut gödsel på åkern som de misstänkte kunde vara en blandning av slam och stallgödsel (varför skulle annars Ragn-Sells vara inblandade?).

Så igår när slamtransporterna började gå stup i ett slängde vi oss, jag och min mamma, iväg för att kolla upp vad tusan det var som hände.

Jag stannar en lastbilschaffis och frågar honom vad det är dom transporterar och får ett väldigt vänligt svar att det är avloppsslam från reningsverk som körts från Katrineholm. Det ska spridas som gödning på åkern, mer vet han inte, han är bara den som kör ut det.

Vi fortsätter upp mot plattan och ser ännu fler lastbilar och traktorer med släp som dumpar slammet rätt ut på backen. Där finns också en lastare med mineralgödselsäckar i gafflarna. Jag tar upp telefonen och börjar filma varav mannen i traktorn vinkar, hånler och gör tummen upp åt mig och kvinnan i lastaren genast tar upp telefonen och börjar ringa. Då ser jag även en annan traktor längre bort som är ute och sprider mineralgödsel så vi kör efter och filmar även det.

Min tanke var att jag skulle kunna lägga fram bildbevis till KRAV och Kiwa.

Får både via mail och telefonkontakt veta att Kiwa varit på kontrollbesök och talat med David Edeen och att han inte längre avser att odla ekologiskt på Uppsala utan tänker odla allt spannmål konventionellt och endast odla vall till foder åt hans djur ekologiskt.

Han har bara låtit bli att anmäla det till KRAV och Kiwa, därför utdelar de nu en varning åt honom för den förseelsen.

Kenneth ringde upp Gun Skarin på miljöförvaltningen i Hallstahammar och frågade om de visste om vad som försiggick och det visste hon mycket väl. Enligt henne skulle han odla konventionellt from. januari. Det visste inte KRAV om förrän de gjorde inspektion efter att ha blivit informerade av oss. David Edeen hade kommit in med en anmälan om att förvara avloppsslam direkt på marken och det är kommunen helt ok med. När Kenneth frågade varför vi boende inte blivit informerade om detta sa hon helt enkelt att de inte har någon skyldighet att göra det.

När han tog upp den mycket störande trafiken, att det dammar och att de kör sönder vägen sade hon att det kan inte de göra någonting åt. När han sedan påtalade att stanken är vidrig sa hon: ”Men den försvinner ju snart.”

Kenneth ringde henne en gång till efter att ha blivit förbikörd av ett par lastbilar med släp och med öppen last. Stanken är helt outhärdligt vidrig och det bränner till i lungorna vid inandning. Han frågade huruvida det är tillåtet att köra med lassen otäckta och talade om hur vidrigt det är att vistas här ute. Han ifrågasatte också lämpligheten att transportera avloppsslam på det sättet med tanke på smittspridning av virus och bakterier också med tanke på att vi befinner oss mitt i en pandemi. Gun Skarin kunde så klart inte svara på något för det hade hon ingen kunskap om men hon skulle föra fram frågorna till förvaltningen.

Min mamma ringde till Köpings kommun för att klaga på den tunga trafiken som bullrar, stinker och dammar. De hänvisar till Hallstahammars kommun, företagen och Svevia. Det finns ingenting de kan göra för att hjälpa oss, möjligtvis kunde de komma ut efter en månad och göra en bullermätning.

Transporterna började i går morse. Min mamma kom vid lunchtid på att skriva ner varje gång en lastad bil kör förbi, så därför finns inte de som gick från morgon till lunch med i den statistiken.

Så från igår lunch till eftermiddag gick 7 lastade bilar förbi, sen töms de och kör tillbaka tomma.

I morse började helvetet om igen och transporterna går fram och tillbaka stup i ett igen. Från i morse fram till lunch idag har 14 lastade bilar kört förbi, tömts och kört tillbaka igen. Förmodligen var det något liknande igår också.

Det stinker, dammar, bullrar och skakar. Ett rent helvete är det.

Hur är det möjligt att en enda bonde som inte ens bor på platsen får förpesta en hel byggd?

Idag är det jättefint väder, soligt och varmt, men vi kan inte vistas ute.

Ska alla vi som bor här permanent eller har fritidshus vara tvungna att flytta härifrån för att David Edeen och Biototal ges fritt utrymme att transportera, lagra och sprida giftigt avloppsslam mot vår vilja? Har vi inga rättigheter? Har vi ingenting att säga till om?

Jag bor på landet för att jag vill ha lugn och ro och vill bara få vara ifred. Vart ska jag ta vägen nu?

Finns det ingen annan utväg för oss? Det finns gårdar här som har gått i arv i generationer, vad ska de ta sig till? Det finns ju inte heller någon som skulle vilja köpa våra gårdar nu.

Finns det ingen som kan hjälpa oss? Vi är förtvivlade!

Med sorgsna hälsningar,
Patricia Larsson Leo
Tränsta Köping

_____________________________________________________________

2020-04-22
Det här är två bilder tagna igår från ett par kilometers avstånd. Första bilden är slammet som dammar när det dumpas. Andra bilden visar damm från lastbilen när den kör därifrån.
Det ser inte speciellt hälsosamt ut. Är det så här vi ska ha det på landet?
Sprid gärna mina filmer och bilder vidare.
   
/Patricia Larsson Leo
_____________________________________________________________

Se dialogen 2020-04-22 med Krav och diskussionerna på messinger från de förtvivlade närboenden

Mer om avloppslam, se länk

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *