Hallstahammar-Tränsta/ Mailväxling Krav och de boende vid mixningsplattan: Jordbruksmark tas ur KRAV odling för att gödslas med avloppsslam

Messenger, Tisdag 21 april 2020.
Patricia har flera gånger försökt ta reda på vad om är KRAV och eventuellt inte KRAV men hon får inga svar. Berätta om båda bitarna för de vet ju vad som är vad,en riktigt ful fisk denna Edeen…Tack för att du mailar!

 

Nu är det aktivitet vid plattan. En container såg jag vid en traktor. Kom en längtradare härutanför nyss med svart last,luktade inte dynga. Ännu en container efter traktor på vägen tvärs över åkrarna härifrån sett.

Vi har varit och filmat.mötte lastbilsschauffören som vi stoppade-avloppsslam från Katrineholm!!!! Kom en till långtradare nyss. Plus att han är i full färd med att gödsla med mineralgödsel. Vi har filmat och Patricia mailar just till Maria Gustafsson.

 

Tror de har kört sen tidig morgon men jag trodde det var timmerbilar
Finns inget tillstånd

 

Och bygglov???

Fast han lägger det inte på plattan utan direkt på marken en bit bort

Från reningsverken?
Stinker nåt för jävligt. Ljuvliga landsbygd,är det så här vi ska ha det???? & långtradare med skit plus att de körde hela morgonen
6 längtradare

Ring radio Västmanland så kan dom komma å lukta.

Hej enl. Gun Skarin är han inte Krav bonde, Bertil har pratat med henne.

Gå ut o kolla era mail från Patricia så förstår ni vad jag menade att det är kört…

Vi måste anmäla. Man får väl inte lagra skiten på backen..

 

Har talat med GS på Miljöförvaltningen 2 ggr idag. Enl. henne har DE anmält att man startar upp med att transportera dit avloppsslam för icke kravcert. odling och att de inte kunde göra ngt åt saken. På min fråga varför man inte informerat kringboende blev svaret att ”det brukar vi inte göra”. Dessutom sa hon att DE sagt att han skulle frångå kravodl. i Tränsta
Även ringt Krav o de visste inte om detta innan, men nu vet de efter en inspektion … Högarna ligger intill bäcken som mynnar ut i Svenbybäcken och stanken är vidrig. Detta verkar vara ett sätt att komma undan bygglovet. Man lägger det direkt på marken i stället för på plattan. Åkte förbi där idag och man såg DE + ngn från Biototal (bilen känns ju igen deras logotype). Man kan ju bara föreställa sig vilken miljöpåverkan i närområdet det blir om det kommer ett kraftigt regnväder..Upplevde också den vidriga stanken när en av långtradarna körde förbi med dubbla öppna flak. Det stack i näsan och ögonen. Då ringde jag GS igen och frågade om det var tillåtet i dessa coronatider, hon hade inget svar på detta.

 

Och jag bor efter vägen…

Absolut dom kör ju som idioter vill inte ha dom här!!!

Tyvärr måste jag säga att de kör föredömligt men de kör med öppet flak med slam fullt m bla Corona. Lyssna i efterhand på Nordegren och Epstein påP1 tidigare i dag då de talade om hur man kan mäta Coronans smirttspridning via avloppet…inte känner man att man vill sitta ute och njuta av våren på landet trygg från coronan

__________________________________________________________

SKANDAL!

Har någon tipsat radio, TV o tidningarna?
Bra kämpat!
Lars


Från: Patricia Larsson Leo <p.larsson-leo@hotmail.com>
Skickat: den 21 april 2020 19:14
Till: Gustafsson Maria <maria.gustafsson@kiwa.com>
Ämne: Sv: Angående Lisjö Säteri

Hej,

Tack för att du uppmärksammar detta.
Idag har tonvis av avloppsslam körts ut hela dagen och dumpats rakt ner på marken intill en bäck.
Så ingen av Lisjös åkrar i området kommer vara certifierade av KRAV?
Min gissning är att han aldrig hade för avsikt att anmäla det till er om han inte hade blivit påkommen och tror nog inte det första gången han kör dubbelspel.

Med vänlig hälsning,
Patricia Larsson Leo


Från: Gustafsson Maria <maria.gustafsson@kiwa.com>
Skickat: den 21 april 2020 12:21
Till: Patricia Larsson Leo <p.larsson-leo@hotmail.com>
Ämne: Sv: Angående Lisjö Säteri

Hej Patricia.

Ber om ursäkt att jag inte återkopplat till er. Jag har varit på plats och titta på högen samt prata med David på Lisjö. Han berättade då att han tänkt ta ut vissa delar av sin mark, bl a den runt plattan ur KRAV certifieringen och ska odla all spannmål konventionellt. Det är ok att odla både konventionellt och ekologiskt samtidigt bara det inte är samma grödor, i det här fallet tänker han sig att odla vall till foder åt sina djur ekologiskt och spannmål till avsalu konventionellt. Det han missat är att han måste anmäla sådana förändringar till oss, detta har jag påtalat och han kommer få ett varningsbrev från oss angående detta.  Angående gödselhögen så sade han att det skulle vara hästgödsel och vad jag kunde se var det hästgödsel i den.

Med vänlig hälsning
Maria Gustafsson

_________________________________

Från: Patricia Larsson Leo <p.larsson-leo@hotmail.com>
Skickat: den 20 april 2020 18:01
Till: Gustafsson Maria <maria.gustafsson@kiwa.com>
Kopia: Björn Hammarhagen <bjorn.hammarhagen@koping.se>;
Ämne: Sv: Angående Lisjö Säteri

Hej,

Jag har fått höra att gödselhögarna ska ha körts ut av företaget Ragn-Sells som vanligtvis brukar hantera avloppsslam.
Skulle gödselhögarna möjligtvis kunna vara en blandning av stallgödsel och avloppsslam? Varför skulle Ragn-Sells annars vara inblandade?
Skickar med en bild på högen om det kan vara till någon hjälp.

Med vänlig hälsning,
Patricia Larsson Leo


Från: Patricia Larsson Leo <p.larsson-leo@hotmail.com>
Skickat: den 16 april 2020 19:57
Till: Gustafsson Maria <maria.gustafsson@kiwa.com>
Kopia: Björn Hammarhagen <bjorn.hammarhagen@koping.se>; Eva Åkerlund <cogan@telia.com>; Kristina Larsson Leo <kicki_transta@hotmail.com>; piapettersson2@hotmail.com <piapettersson2@hotmail.com>; Kenneth Berglén <kenneth.berglen@gmail.com>; mikael eriksson <transta_micke@hotmail.com>
Ämne: Sv: Angående Lisjö Säteri

Hej!

Tack för att du uppmärksammar detta.
Gödningssäckarna står på plattan för slamdeponin. Jag är inte lantbrukare själv och är därför ingen expert på lantbruksmaskiner men var tämligen säker på att han var ute med en mineralgödselspridare på åkrarna runtomkring plattan. Fick mina misstankar bekräftade av en annan granne som är lantbrukare och som också har bevittnat detta. Jag såg det inte själv men någon tyckte sig se honom med ett besprutningsaggregat på traktorn en dag också. 

Plattan är nyligen uppförd så ingen gödsel har lagrats där ännu. Däremot har han lagt ut högar med vad jag tycker mig se vara stallgödsel direkt på marken norr om plattan.

Jag skickar en kopia på detta mail till mina mer lantbrukskunniga grannar som också haft lite koll på läget och som kanske kan komma med en mer utförlig beskrivning.

Med vänlig hälsning,
Patricia Larsson Leo


Från: Gustafsson Maria <maria.gustafsson@kiwa.com>
Skickat: den 16 april 2020 12:45
Till: p.larsson-leo@hotmail.com <p.larsson-leo@hotmail.com>
Ämne: Angående Lisjö Säteri

Hej Patricia!

Jag har fått din mail via KRAV. Det är vi som sköter KRAV-kontrollen hos Lisjö. Jag har tänkt att åka och titta lite och se om jag kan se det du beskriver. Har dock lite frågor, stod gödningssäckarna vid plattan för den blivande slamdeponin? Var det åkrarna däromkring han har spridit gödning på? Var det samma plattan han har haft stallgödsel på? Bara så jag vet i vilket område jag ska titta, de brukar ju många skiften i flera områden.

Med vänliga hälsningar/With kind regards,

Maria Gustafsson

Revisor Lantbruk

Kiwa Certifiering

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *