Sydsvenskan m fl/ ”Stora system har sina fördelar – ända tills den dag de slutar fungera.”

Debattinlägg: ”Stora system har sina fördelar – ända tills den dag de slutar fungera.”

Sårbarheten när det gäller livsviktig infrastruktur i Skåne kan minska genom ökad småskalighet. Det skriver Annette Linander, regionråd i Skåne och gruppledare för Centerpartiet.

Vad händer med vården om till exempel elnätet eller it-systemen slås ut? Frågan är förstås särskilt skrämmande i dessa tider.
Är det bäst att satsa på stora enhetslösningar eller att sprida riskerna genom att arbeta med småskaliga lösningar som samverkar?…… (Se länk ovan)

En kommentar

  1. Intressant att det ska behövas en pandemi för att varningsklockan åter skall ringa och bringa oro i vår märkligt sammansatta samhällsstruktur? Att dessa problem återkommer är bara en fråga om när? Vi härskar inte över virus existens och förändring men det går dock att i viss mån påverka genom att försöka strukturera de miljöer som man vet genererar virus. Detta är känt sedan decennier och trots det står man idag lika förvånad? Detta vore väl något för WHO och kanske våra social-, kultur-, och fysiska antropologer att greppa tag i!? Borde väl finnas någon yrkesgrupp som borde kunna agera?

    Håller verkligen med författaren om att vårt nätverk av t.ex. fiber måste fortsätta fungera trots ett mer omfattande avbrott men när det gäller våra egna brunnar bör vi vara på vår vakt.

    Det förefaller dock som att våra egna brunnar börjar komma i blickpunkten och i vår privata egendom ska kommunerna inte vara och peta. Alla med egna källor får idag vara med och betala skatt som alla andra, men våra källor, med ledningar, bottenventiler, pumpar, hydroforer, tryckströmbrytare och vad därtill hör, får vi minsann bekosta själva. Skulle vattenkvaliteten svikta får vi även själva stå för all denna kostnad, för t.ex. rening eller ett filter av något slag.

    // Kent Leonardsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *