UNT/ Insändare: Dyra krav mot avlopp trots liten smittrisk

Dyra krav mot avlopp trots liten smittrisk (Se sid 19)

2020-03-24

Sverige slutar av resurs- och kostnadsskäl att testa alla misstänkta fall för coronaviruset. Kina anser att Sverige därmed har “kapitulerat” inför coronaviruset, enligt uppgifter från TT. Själv har jag ingen djupare infektionsutbildning, men tycker det baserat på sunt förnuft verkar vara en logisk åtgärd. Varför spendera stora resurser på att analysera en sjukdom som de flesta av oss ändå kommer att få men kanske lite senare. Det kanske till och med är bättre att få den nu på våren när “livet leker” och man återhämtar sig snabbare än under kommande höst.

Orsaken till svenska myndigheters åtgärder förefaller vara en strävan att skjuta fram infektionstoppen så man hinner bygga upp tillräckligt med intensivvårdsplatser efter att man för några år sen skrotade försvaret och körde mobiliseringsförråden med bland annat livsviktig sjukvårdsutrustning till skrothandlarna.

Jag får dock inte ihop de lättade kraven på provtagning för corona med samhällets dyra krav och rädsla för smitta från de med enskilda avlopp.

Drygt en miljon svenskar dricker året runt vatten från egna brunnar samt ytterligare lika många under sommaren. Trots det är det ytterst få rapporterade fall (tiotal om året) av hälsoproblem, som beror på att vattnet i egna brunnen förorenats av bakterier eller andra smittämnen från människor eller djur. Ofta rör det sig om gödselblandat ytvatten som läckt in pga dålig tätning runt brunnen. Det säger sig själv att dessa problem åtgärdas vid brunnen istället för att byta ut avloppsanläggningen till en kostnad av hundratusen kronor, som alltför ofta föreläggs av miljökontoren.

Givetvis ska dåliga avloppsanläggningar åtgärdas men att byta ut bra anläggningar skadar både miljö, klimat och ägarna till avloppsanläggningen. Har samhället råd med dessa omotiverade och dyra åtgärder när vi inte har råd med tester för coronavirus för att minska dess spridning?

Lars Hylander, Uppsala

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *