Uppsala/ Höjer vatten-avloppstaxan med 12%, övergår till huvudsakligen fasta avgifter. Trol för att folk snålar på vattnet.

Uppsala Vatten, det kommunala vatten-avloppsbolaget i Uppsala har beslutat att höja sin taxa med i snitt 12 % i april.

Förvissa väsentligt högre än inflationen på 2%. Men det som retat folk är att man övergår till huvudsakligen fasta avgifter istället för rörliga. Orsak: man får för lite intäkter eftersom folk sparar på vatten!! Detta vågar man inte erkänna utan har en intensiv kampanj med ”green-washing”.

På hemsidan skriver man:

3) Att minska vattenkonsumtionen är smart och miljövänligt. Vi vill stödja innovationer och ny teknik för att bygga lösningar som hjälper oss att minska vattenkonsumtionen. Då krävs en annan taxekonstruktion.

För att vi som bolag ska kunna stötta innovationer för att få ner vattenförbrukningen i samhället så krävs en taxa där vi först har säkrat att vi har intäkter till de fasta kostnaderna. Rapporter visar också att incitamentet att ha en låg förbrukning genom en enbart rörlig brukningsavgift inte är effektivt. Anledningen till detta är troligen till stor del att kostnaden för vatten och avlopp är en liten del av hushållens ekonomi och så kommer det fortfarande förhålla sig även med den nya taxekonstruktionen.

Lars Hylander

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *