Den lilla människan Anna, 2019-12-08, ”Från Häxhammaren till Miljöbalken”

”Från Häxhammaren till Miljöbalken”

Jag läser texter på svt.se, ”Lista: det här visste du kanske inte om medeltidens häxjakter.”

Ibland nämns ordet häxjakt när det gäller inventeringar och åtgärder kring enskilda avlopp så jag försökte roa mig med en jämförelse med medeltidens häxjakt och om det ligger något i det.

På svt:s text ovan kan jag läsa:

”Under häxprocesserna fick ekonomin i många samhällen en skjuts, till följd av att fler människor kom ut i arbete.
-Det fanns mycket mer att göra för exempelvis domstolsskrivare och det tillkom också fler nya yrken, säjer Philip de Croy, teolog och religionshistoriker och fortsätter:
– Å andra sidan avrättades ofantligt många människor, vilket gjorde att man även förlorade en hel del arbetskraft.”

Hmm, tänker jag.
Jag känner mig som den utsatta ”häxan”, som genom dessa tvångsåtgärder av mitt avlopp på grunder jag anser är helt befängda ( kan inte räkna upp alla argument i denna text) och att jag utsätts för en process där jag är helt rättslös och utan talan ( går heller inte här att räkna upp alla argument till det här, hänvisar till mina tidigare texter).

Får samhällsekonomin en skjuts i denna process med den nationella raiden av inspektioner av enskilda avlopp?

Tja, avloppsbranschen måste ju tjäna enorma summor på detta (och ev mer beroende på hur den statliga utredningen kommer att slå ut) och kommuner/stat måste ju få in pengar på det också. Även omliggande branscher måste ju tjäna multum på det, typ transportföretag, konsulter, jurister osv.
Guldrush för ovanstående.

Uppstår nya yrken av detta?
Tja, konsultuppdragen lär säkert få ett upptjing men det är ju inget ”nytt”…
Vem vet vad detta leder till för nya yrken?…
Avloppsdeklarationsdirektör?
Avloppsdeklarationskommunikatör?
Avloppsdeklarationsingenjör?
Slambilstekniker?
Miniverkstekniker?

Kanske redan finns, vad vet jag?

Så kommer jag då till punkten att människor blev kallade ”häxor” och blev avrättade på medeltiden.

Tja, idag blir man ju inte fysiskt avrättad om man är ”häxan” men många får sämre hälsa och grunden i tillståndet kan försämras både psykiskt/fysiskt på det ena eller andra viset, och därmed kan också följdsjukdomar uppstå.
Lägger man sen till att man förlorar hus/hem/stuga/liv, får sämre ekonomi så är väl slutsumman riktigt illa nog.

Vad summerar jag allt detta med då?

Jo, jag kan nog tycka att inventeringarna och tvångsåtgärder av enskilda avlopp kan tillskrivas en modern form av häxjakt.
Också med tanke på att åtgärderna är orimliga i många avseenden och som jag anser inte bevisat att de ger rätt effekt alls innan man kör det till tvångsåtgärder.

Jag, den lilla människan Anna, känner mig ”offrad”på bålet, mina ”synder” med mitt dåliga avlopp bedöms av ett samhälle där jag inte har någon talan mot ”de lärde” och omgivningen dömer mig utan att höra mig.

Häxhammarn har bytts ut mot miljöbalken vilka båda ges tolkningsföreträde för de lärde vilket kan ge utslag åt vilket håll som helst beroende på om man överhuvudtaget som ”häxa” kan nå den instansen osv…

Till den dagen kommer då man kommer belägga mig med vitesbelopp kommer jag under tiden koka min egen ”häxbrygd”, grytan kommer innehålla kunskap, en penna och aspekten av medmänsklighet i frågan.

För jag har så mycket belägg nu för att detta är felaktigt hanterat på många sätt och naturen/klimatet/miljön tjänar inget på tvångsåtgärden.

Ur hjärta
Ur sinne
Med rak rygg
”Den lilla människan Anna”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *